Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Κλείνει, από σήμερα, το δημοτικό σφαγείο Χανίων, όπως τελικά αποφασίστηκε σε σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη και του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Χανίων Λευτέρης Αμπαδιωτάκης και Μανώλης Κεμεσίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Μιχάλης Μεσσαριτάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής.

    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά και την απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένας Αποστολάκη να παραπέμψει στον εισαγγελέα τέσσερα δημοτικά σφαγεία -μεταξύ των οποίων και αυτό των Χανίων- επειδή, παρά τις εντολές που έχει δώσει, αλλά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανόνες ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

    Χθες, ο κ. Βουλγαράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με υπηρεσιακούς παράγοντες για το συγκεκριμένο θέμα και ακολούθησε το βράδυ, η σύσκεψη με τον κ. Σκουλάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του σφαγείου.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν:

    «Τα προβλήματα και οι σοβαρές ελλείψεις της εγκατάστασης του δημοτικού σφαγείου Χανίων.

    Τα από εξαετίας αλλεπάλληλα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι εκθέσεις ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

    Οι σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν για τον νομό και για τη χώρα μας από τη μη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων όπως η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η επιβολή προστίμου, η απαγόρευση της εμπορίας των ελληνικών ζωικών προϊόντων στο εξωτερικό και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για μη ασφαλή τρόφιμα προς τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «διαπιστώθηκε ότι το δημοτικό σφαγείο Χανίων παρουσιάζει πολλαπλές ελλείψεις εξαιτίας του ότι καμία εργασία εκσυγχρονισμού δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Χανίων, αλλά και το ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων δεν είχε προχωρήσει στην εφαρμογή της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας μη προχωρώντας στην ανάκληση λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου ως όφειλε».

    «Παρά του ότι αναγνωρίστηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη τα σημαντικά προβλήματα και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος, έγινε σαφές ότι η λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων δεν δύναται να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επαναλειτουργίας του στην παρούσα φάση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους αρμόδιους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Η απόφαση για κλείσιμο των σφαγείων, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των κτηνοτρόφων του νομού Γιώργου Βενετάκη, ο οποίος και υποστήριξε ότι το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους κτηνοτρόφους σε μια δύσκολη για τον κλάδο περίοδο αλλά και τους καταναλωτές οι οποίοι όπως είπε θα επωμισθούν το οικονομικό βάρος που θα προκύψει, καθώς -πλέον- αυξάνεται το κόστος σφαγής για τα ζώα, που θα οδηγούνται στα σφαγεία του Φρε της Κανδάνου και των Σφακίων.

    Όπως είπε, ο σύλλογος θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα για να καθορίσει τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου, στην απόφαση να μπει λουκέτο στα δημοτικά σφαγεία των Χανίων.

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: