Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΥΠΕΞ.ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Η επίθεση Παλαιστίνιων διαδηλωτών κατά της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, με παπούτσια, ήταν η είδηση από τη χθεσινή επίσκεψη της Μισέλ Αλιό-Μαρί στη Γάζα, δεδομένου του συμβολισμού που φέρει η συγκεκριμένη κίνηση στον αραβικό κόσμο ως μείζων προσβολή. Η «σπίθα» όμως που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών φαίνεται στην πραγματικότητα ότι δεν είχε ανάψει ποτέ. Πρόκειται για μια δήλωση που φέρεται να έκανε η Αλιό-Μαρί, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Η συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού με τον πατέρα του κρατουμένου από τη Χαμάς Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που έγινε την Πέμπτη, και η φερόμενη ως δήλωσή της ότι η κράτησή του «συνιστά έγκλημα πολέμου» εξόργισε τους Παλαιστίνιους. Δεκάδες -κυρίως συγγενείς φυλακισμένων Παλαιστινίων- περίμεναν την αυτοκινητοπομπή της όταν μπήκε στη Γάζα από το πέρασμα Ερέζ. Ξάπλωσαν στο έδαφος για να εμποδίσουν το όχημα και άρχισαν να το χτυπούν με γροθιές. Ενα πανό που έφεραν έγραφε «Εξω από τη Γάζα». Η αστυνομία διέλυσε την ομάδα, όμως αργότερα οι διαδηλωτές πήγαν σε νοσοκομείο όπου η Αλιό-Μαρί θα έκανε επίσκεψη και όταν βγήκε η υπουργός, της πέταξαν αβγά και παπούτσια. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένα παπούτσι πέρασε ξυστά από το κεφάλι της υπουργού την ώρα που εκείνη προσπαθούσε να μπει στο τζιπ της.

«Μεροληπτική στάση»

Εκπρόσωπος της Χαμάς κατήγγειλε τη «μεροληπτική στάση» της Αλιό-Μαρί υπέρ του Ισραήλ και το γεγονός ότι αγνοεί τους χιλιάδες Παλαιστίνιους «που είναι οι πραγματικοί αιχμάλωτοι πολέμου».

Μετά τη συνάντησή του με την υπουργό, ο πατέρας του Ισραηλινού στρατιώτη (ο Γκιλάντ έχει και γαλλική υπηκοότητα) αποκάλεσε την κράτηση του γιου του χωρίς δικαίωμα επίσκεψης από τον Ερυθρό Σταυρό «έγκλημα πολέμου». Αρκετά δίκτυα όμως, ανάμεσά τους και η αραβική υπηρεσία του ισραηλινού ραδιοφώνου, έβαλαν τη δήλωση στο στόμα της Αλιό-Μαρί. Η υπουργός υποσχέθηκε πάντως να ζητήσει από την Ε.Ε. μεσολάβηση για δικαίωμα επίσκεψης του Ερυθρού Σταυρού.

Από το γαλλικό πολιτιστικό κέντρο, στη Γάζα, η υπουργός απηύθυνε έκκληση για άρση του αποκλεισμού «που εντείνει τη φτώχεια και τρέφει τη βία» και κάλεσε το Ισραήλ «να βάλει ένα τέλος». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χααρέτζ», η Μισέλ Αλιό-Μαρί χαρακτήρισε «μείζονα απειλή» την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να την εμποδίσει».

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

''Πρόκειται για μια δήλωση που φέρεται να έκανε η Αλιό-Μαρί, η οποία δεν έγινε ποτέ.''

Πολύ χαρακτηριστική της νοοτροπίας των Παλαιστινίων η επίθεση αυτή.