Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΚΜΠΑΓΚΜΠΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ «ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ»…ΣΑΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΚΟΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ…

Τη στιγμή που ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ασκούν πιέσεις στον πρώην πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού να παραδώσει την εξουσία στον νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να βοηθήσει τον Λοράν Γκμπάγκμπο να κάνει μια “αξιοπρεπή έξοδο”. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι μεσολαβητές της Δυτικής Αφρικής δεν είχαν πολύ τύχη στο να πείσουν τον Γκμπάγκμπο να αποχωρήσει, παρά τις διεθνείς πιέσεις. Πρόεδροι του ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών χωρών) συναντήθηκαν με τον Γκμπάγκμπο τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με αξιωματούχους της περιοχής.

"Ελπίζουμε ότι το πρόεδρος Γκμπάγκμπο θα ακούσει τελικά το μήνυμα ότι πρέπει να παραιτηθεί" δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: "Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει αλλά σαφώς εγκρίνουμε αυτό που το ECOWAS προσπαθεί να κάνει".

Υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεχθεί στις ΗΠΑ τον Λοράν Γκμπάγκμπο, σε περίπτωση που αυτός το ζητήσει, προκειμένου να δοθεί με τον τρόπο αυτό λύση στην πολιτική κρίση στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

“Εμείς επιθυμούμε να φύγει. Εάν τώρα αυτός θέλει να έλθει εδώ, εμείς θα εξετάσουμε βεβαίως αυτήν την προοπτική ως μέσο για να επιλυθεί η υπάρχουσα κρίση”, τόνισε το ίδιο στέλεχος, μην επιθυμώντας να κατονομασθεί.

“Όμως όλες οι δυνατότητες κινδυνεύουν να εξατμισθούν γρήγορα, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην περιοχή”, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: “σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που διαθέτουμε έως τώρα, εκείνος αρνείται πεισματικά”.

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: