Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ: «ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»

Η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε για την ενίσχυση του ταμείου σταθερότητας της ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι η Γερμανία σχεδιάζει να οριστικοποιήσει αυτό το πακέτο που θα ενισχύσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, θα συντονίσει τη νομισματική πολιτική της Ε.Ε. και θα βοηθήσει τα υπόλοιπα μέλη να περιορίσουν τα ελλείμματά τους

"Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέσα στις προσεχείς εβδομάδες" είπε και πρόσθεσε ότι δεν επιθυμούν να έχει ο κόσμος την αίσθηση ότι πηγαίνουμε από τη μια κρίση στην άλλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της αναμόρφωσης του ταμείου θα  είναι πως θα γίνουν τα 440 δισ.ευρώ πραγματικά διαθέσιμα εάν χρειαστεί.

Το συνολικό ποσό του ταμείου ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ από τα οποία τα 310 δισ. έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ ενώ  το ταμείο ενίσχυσης μπορεί να δανείσει έως και 250 δισ. , ποσό όπου σύμφωνα με αναλυτές είναι ανεπαρκές.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έχει αποφασισθεί να συνδεθεί χρονικά με το κρίσιμο για την Ελλάδα ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110δισ. ευρω. Στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ως πιθανότερες ημερομηνίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι  η 4η Φεβρουαρίου, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής με επίσημο θέμα την ενέργεια ή αλλιώς ένα μήνα μετά, κατά την εαρινή σύνοδο κορυφής.

Αν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε ώριμο στάδιο είναι πιθανό να προηγηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα Σαββατοκύριακο για να είναι κλειστές οι αγορές.

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: