Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»…ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ…ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ…

Στους ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ pappas@enet.gr, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ kada@enet.gr

Δεν θα αυξηθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.». Το μέτρο έχει ήδη προταθεί από το ΔΝΤ για να βρεθεί μέρος από τα 12,77 δισ. ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση.

      Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι περίπου 4 δισ. θα προέλθουν από επιπλέον έσοδα, κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, και τα υπόλοιπα από περικοπή δαπανών. Δεν είναι στις προθέσεις του να «επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι» και καλεί τα κόμματα να προτείνουν εναλλακτικές επιλογές.

Λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές, δεν θεωρεί λύση τις οικουμενικές κυβερνήσεις, εκφράζει τη λύπη του γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ταυτίζονται πλέον με τη συντήρηση» και απαντά στους επικριτές του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι: «Η οικονομική πολιτική είναι προϊόν συλλογικής απόφασης».

Ε «Ειλικρινά», γράφει ο Κρούγκμαν, «δυσκολεύομαι να δω πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια αναδιάρθρωση του χρέους».

Α Ειλικρινά, απαντώ εγώ, μπορεί και θα το αποφύγει.

Ε Πώς;

Α Δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με τη βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και - ελπίζουμε - πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν.

Ε Στο βιβλίο του ο Γκ. Μπράουν, ισχυρίζεται ότι «εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, το κόστος αποφυγής της χρεοκοπίας αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ σε 120 δισ. ευρώ». Η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα;

Α Κατ' αρχάς μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση ερμήνευσε τα λόγια του Γκ. Μπράουν ως αναφορά εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δήθεν καθυστέρησε να πάρει μέτρα. Προφανώς, δεν είχαν ακόμη δει ότι το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά και χάθηκαν στη μετάφραση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν καθυστέρησε να πάρει μέτρα. Μέτρα ανακοινώθηκαν με τον προϋπολογισμό το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο με το ΠΣΑ, και το Μάρτιο. Αποδείχτηκε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν η έμπρακτη στήριξη της ευρωζώνης. Και από αυτή την άποψη, ο Μπράουν έχει ώς ένα βαθμό δίκιο. Καλό, όμως, είναι να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά έγιναν από το μηδέν. Δεν υπήρχε έτοιμος μηχανισμός παρέμβασης, ούτε καν πλαίσιο για κάτι τέτοιο στην ευρωζώνη.

Ε Το ΔΝΤ έχει προαναγγείλει για το 2012 νέα αύξηση του ΦΠΑ και πλαφόν στα κοινωνικά επιδόματα πάνω από τα 12.500 ευρώ. Εχετε δεσμευθεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν κι άλλο μισθωτοί και συνταξιούχοι. Πώς θα το πετύχετε;

Α Το ΔΝΤ δεν έχει προαναγγείλει μέτρα, αλλά έχει παρουσιάσει στην τελευταία έκθεσή του έναν κατάλογο επιλογών μέτρων για την προσαρμογή που πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι το 2014. Αυτό θα είναι και το θέμα των επόμενων μηνών: το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας. Η άσκηση δεν είναι εύκολη, πρέπει να στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα, ώστε πράγματι να μην επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι. Θα είναι, όμως, μια άσκηση και ένας διάλογος, στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Ειδικά τα πολιτικά κόμματα, να μας πουν ποιες είναι οι -συγκεκριμένες- εναλλακτικές επιλογές που προτείνουν.

Ε Είναι δυνατόν να αποφύγετε νέα αύξηση του ΦΠΑ ή άλλων φόρων; Ποια είναι η αναλογία φόρων - περικοπής δαπανών στο πακέτο των 12,77 δισ. ευρώ και από πού θα βρείτε τα λεφτά;

Α Τα προγράμματα προσαρμογής που έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας είναι αυτά που στηρίζονται, κυρίως, στη μείωση των κρατικών δαπανών. Αυτή ήταν η λογική στην προσαρμογή του 2010 και περίπου με αυτή την αναλογία -δύο τρίτα δαπάνες και ένα τρίτο έσοδα - σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στην επόμενη τριετία. Η περίπτωση της Ελλάδας έχει ωστόσο και κάποιες ιδιαιτερότητες. Το υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι μία από αυτές. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για προσαρμογή, χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνεται αύξηση των εσόδων, κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Οχι, όμως, από μια νέα αύξηση των συντελεστών των φόρων. Είμαστε πια στο σημείο που περαιτέρω αύξηση των συντελεστών, π.χ. στο ΦΠΑ, δεν θα μπορέσει να αποδώσει περισσότερα έσοδα. Πολύ δε περισσότερο, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της διαρροής εσόδων από φοροδιαφυγή. Το νέο έτος, λοιπόν, ξεκινάει και με ένα νέο μεγάλο πακέτο δράσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο επιχειρούμε να συμπληρώσουμε το ισχύον πλαίσιο με νέους ισχυρούς θεσμούς σύλληψης και τιμωρίας, αλλά και να άρουμε εμπόδια, που έχουμε μέχρι σήμερα συναντήσει στο έργο μας.

Ε Υπάρχει κίνδυνος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανατρέψουν τον προϋπολογισμό του 2010;

Α Οχι. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το 2010 καταφέραμε να συμμαζευτούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, καθώς ξεπληρώθηκαν ή μπήκαν σε ρύθμιση πληρωμής μεγάλα ποσά παλαιών οφειλών, όπως π.χ. προμήθειες νοσοκομείων. Στόχος μας είναι το ελληνικό Δημόσιο να ξαναγίνει ένας αξιόπιστος συναλλασσόμενος.

Ε Είχατε πει ότι μέσα στο 2011 η χώρα θα επιχειρήσει να επανέλθει στις αγορές. Ισχύει;

Α Ισχύει. Και η πρώτη προσπάθεια θα γίνει με το «ομόλογο της διασποράς», που στοχεύουμε να εκδοθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Θα απευθυνθούμε, κυρίως, σε Ελληνες στην Ευρώπη, στην Αμερική, την Αυστραλία κ.λπ., ενώ η απόδοσή του θα είναι μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς.

Ε Η αριστερά αναφέρει ότι είστε «κατοχική κυβέρνηση» ή, στην πιο «επιεική» εκδοχή, ότι είστε «η πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Α Είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ταυτίζονται πλέον με τη συντήρηση και τη λογική ότι τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Οσο για τους χαρακτηρισμούς, μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «κατοχική κυβέρνηση», είναι προσβολή στην ίδια τη δημοκρατία. Τώρα, για το αν αυτή η κυβέρνηση είναι η περισσότερο ή λιγότερο «δεξιά» κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, το έχω πει πολλές φορές, δεν θα μας έκανε περισσότερο σοσιαλιστές η χρεοκοπία της χώρας, η βύθιση της οικονομίας σε μια πολυετή ύφεση που κυρίως θα έπληττε τους πιο αδύναμους.

Ε Κριτική όμως δέχεστε προσωπικά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι σύντροφοί σας λένε πώς έχετε παρασύρει τον πρωθυπουργό σε αντιλαϊκές επιλογές και ότι πρέπει να σας αντικαταστήσει για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ την ψυχή του.

Α Πρώτον, υποτιμούν τον πρωθυπουργό όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να «παρασύρεται», ειδικά σε θέματα ιδεολογίας και αρχών, από οποιονδήποτε υπουργό του. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μας πρέπει να κρίνεται φυσικά για τις επιλογές του, αλλά και για το αποτέλεσμα της πολιτικής του. Η ψυχή του ΠΑΣΟΚ δεν θα βρισκόταν ποτέ στη χρεοκοπία της χώρας. Ενα κόμμα που σε όλη την ιστορία του αγωνίζεται για τον πολίτη και την πρόοδο αυτής της κοινωνίας, σε αυτή τη στιγμή λειτούργησε ως ώφειλε. Και αυτό δεν ήταν επιλογή ενός υπουργού. Ηταν συλλογική επιλογή της κυβέρνησης και νομίζω του μεγαλύτερου μέρους της παράταξής μας.

Ε Στις δημοσκοπήσεις κερδίζει έδαφος η ιδέα για «οικουμενική κυβέρνηση».

Α Οποιαδήποτε ερώτηση σε δημοσκόπηση, που περιλαμβάνει μία μορφή εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας, κερδίζει τις θετικές γνώμες των πολιτών και είναι λογικό. Ομως η εμπειρία στη χώρα μας δείχνει ότι οι αποφάσεις που αλλάζουν τα πράγματα, παίρνονται από ισχυρές κυβερνήσεις - «οικουμενικές» λύσεις συχνά καταλήγουν στη λογική του κατώτατου κοινού παρονομαστή.

Ε Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια κάποια λύση;

Α Λύση σε ποιο ακριβώς πρόβλημα; Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία τριετία για να προχωρήσει στις μεγάλες τομές και αλλαγές, που χρειάζεται ο τόπος, και αυτό θα κάνει.

Ε Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή σας στο σκάνδαλο της Siemens.

Α Βατοπέδι, ομόλογα, τώρα Siemens. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι η Ν.Δ. καταφέρνει να ανακαλύπτει υποτιθέμενη «εμπλοκή» μου σε όλα τα σκάνδαλα! Ας είμαστε σοβαροί. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν καταφέρνουν να υπερβούν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες -γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ουδεμία ευθύνη ή ανάμειξη είχα στο σκάνδαλο αυτό ή οποιοδήποτε άλλο- και να κατανοήσουν τη ζημιά που μπορεί να κάνει στη χώρα σε αυτή τη συγκυρία η προσπάθεια να «μπει στο κάδρο» ο υπουργός Οικονομικών. Ομως -ομολογώ- δεν εκπλήσσομαι.

ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: