Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

ΜΕ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΕΛΟ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,542% και την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2 φορές η Ισπανία πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ δανεισμού, αντλώντας από τις αγορές 3 δισ. ευρώ με ομόλογα 5ετούς διάρκειας. Το ποσό είναι μικρό συγκριτικά με αυτό που θα χρειαστεί συνολικά η χώρα της Ιβηρικής στη διάρκεια του έτους και το οποίο ανέρχεται με τις αναχρηματοδοτήσεις σε 290 δισ. ευρώ.

H πρώτη ανάγνωση της σημερινής έκδοσης είναι θετική, με το ευρώ να φτάνει στο 1,317 έναντι του αμερικανικού δολαρίου και τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης να κινούνται σε θετικό έδαφος. Σημειώνεται, πάντως, πως το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ισπανία είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ισπανία είχε προχωρήσει στην πώληση ομολόγων με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τότε στο 3,576%.

Η σημερινή έξοδος της Ισπανίας στις αγορές ακολουθεί εκείνη της Πορτογαλίας που χθες άντλησε 1,25 δισ. ευρώ, με υψηλό μεν επιτόκιο αλλά χαμηλότερο από το ψυχολογικό όριο του 7%. Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η Πορτογαλία δεν θα αποφύγει φέτος την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της Ε.Ε., είναι εντούτοις διχασμένοι για το μέλλον της Ισπανίας η οικονομία της οποίας είναι βαρόμετρο για το μέλλον της ευρωζώνης αφού ισοδυναμεί με το άθροισμα της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας μαζί.

Πάντως, το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, τις υποσχέσεις αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων από Κίνα-Ιαπωνία και τις προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της συνοχής του.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, τα δύσκολα για την Ισπανία έρχονται από τα μέσα της άνοιξης. Τον Απρίλιο η χώρα θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 21,8 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αναχρηματοδοτήσεις τον Ιούλιο (20,2 δισ. ευρώ) και τον Οκτώβριο (23,4 δισ. ευρώ).

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: