Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

ΒΟΥΝΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ…ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2010 έχει να λειτουργήσει η Δευτερόβαθμια Υγειονομική Επιτροπή Πειραιά, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις των πολιτών που έχουν συσσωρευτεί για εξέταση και αφορούν χορήγηση ποσοστού αναπηρίας, να ξεπερνούν σήμερα τις 250. Οσο για την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή αντιμετωπίζει και αυτή λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, με επιστολή-παρέμβαση που έστειλε στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλο.

Ο αντιπεριφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών του Πειραιά και ζητεί άμεσα τη στελέχωσή τους, καθώς και την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που προσφεύγουν σε αυτές και που στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με χρόνιες παθήσεις και βαριά αναπηρία.

Διαμαρτυρίες πολιτών

Επισημαίνει δε ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του γίνεται δέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Η ελλιπής στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών με γιατρούς ειδικότητας νευρολόγου και ψυχιάτρου έχει αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι απαιτήσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία και να μη γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά που εκδίδονται για συγκεκριμένες παθήσεις από το αρμόδιο τμήμα κοινωνικής πρόνοιας», σημειώνει ο Στ. Χρήστου στην επιστολή του προς τον Η. Λιακόπουλο.

Κάνει γνωστό ακόμα ότι η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, που σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2010, εξαιτίας της μη προσέλευσης των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της που ορίστηκαν με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Στ. Χρήστου επισημαίνει ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την πλημμελή λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών τείνουν να λάβουν εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Να σημειωθεί ότι στις υγειονομικές επιτροπές προσφεύγουν άνθρωποι με βαριές αναπηρίες ή χρόνια προβλήματα υγείας, καταθέτουν αιτήσεις για να εξεταστούν από τους γιατρούς των επιτροπών, οι οποίοι στη συνέχεια καθορίζουν και το ποσοστό αναπηρίας των αιτούντων.

Αυτό συνήθως χρησιμοποιείται για συνταξιοδοτήσεις, για καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για μεταθέσεις εκπαιδευτικών και για διάφορες άλλες κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις.
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ  -  papastat@enet.gr



ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: