Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

ΤΥΝΗΣΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Τη σύνθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ο τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οδήγησαν στην ανατροπή του τελευταίου.

Θα περιλαμβάνει τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνουν έλεγχοι σε όποιον είναι ύποπτος για διαφθορά. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νομιμοποιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα που επί προεδρίας Μπεν ’λι είχαν διαλυθεί.

Νωρίτερα, περίπου 1.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από το κυβερνών κόμμα του πρώην προέδρου να παραδώσει την εξουσία. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος με ρίψεις νερού, ενώ πυροβολισμοί ρίχτηκαν στον αέρα.

Στη νέα, προσωρινή κυβέρνηση πάντως, τις θέσεις τους διατηρούν οι υπουργοί Αμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν μετά από δύο μήνες.

Η χώρα εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, πηγή του Γαλλικού προξενείου στην Τύνιδα ανέφερε στο European Pressphoto Agency ότι ο φωτορεπόρτερ Λούκας Ντολέγκα απεβίωσε στις 1:30 Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (11:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει πληροφορίες που είχαν φθάσει στο EPA από έναν συνάδελφό του, καθώς και στενούς φίλους του οικογενειακού κύκλου του Λούκας Ντολέγκα.

Ο Ντολέγκα, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο την Παρασκευή στην Τύνιδα ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η οποία επιδεινωνόταν σταδιακά.

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: