Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

Ο ΕΟΦ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λαμβάνει επιπλέον μέτρα. Το θέμα συζητήθηκε στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση του οργανισμού με τους εκπροσώπους των φορέων παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων.

Το πακέτο μέτρων είναι:

Ο ΕΟΦ μελετά ήδη τα προϊόντα που παρουσιάζουν ελλείψεις και θα προχωρήσει άμεσα στην απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών τους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Επιπλέον όλα τα φαρμακεία της χώρας θα ενημερωθούν με σχετικό έντυπο που θα περιλαμβάνει όλες τις ελλείψεις Με βάση τις ελλείψεις που θα κατατίθενται, ο ΕΟΦ θα πραγματοποιεί έλεγχο προς την προμηθεύτρια εταιρία και τις φαρμακαποθήκες.

Αν παρατηρηθεί ότι τα φάρμακα αυτά εξάγονται με παράλληλες εξαγωγές, ο ΕΟΦ θα προβαίνει σε απαγόρευση εξαγωγών για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στις περιπτώσεις που οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες δεν εξασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς, τόσο στα φάρμακα της απαγόρευσης όσο και στα υπόλοιπα, παρά τις υποδείξεις του ΕΟΦ, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα. Για τα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις, οι φαρμακαποθήκες θα κοινοποιούν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους. Αυτά θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ προς ενημέρωση των φαρμακείων.

Ο ΕΟΦ θα ενημερώσει για τις ελλείψεις την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εάν χρειαστεί θα παραπέμψει τις υπόλογες εταιρίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τέλος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή της ταινίας γνησιότητας σε όλο το φάσμα της διακίνησης του φαρμάκου ώστε να μπορεί, εντός του 2011, να έχει μία αξιόπιστη και συνεχή αξιολόγηση της αγοράς του φαρμάκου.

ΠΡΕΖΑ ΤV
21-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: