Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν των οποίων προεδρεύει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Διπλωματίας Κάθριν Άστον. Συγκεκριμένα οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα γίνονται μεταξύ της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία συν τη Γερμανία) και του Ιράν.

Η Κάθριν Άστον, είχε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Σαΐντ Τζαλίλι, η οποία χαρακτηρίσθηκε ωστόσο «μη τελεσφόρα» από δυτικές διπλωματικές πηγές.

Η Δύση υποπτεύεται ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται λέγοντας πως το πρόγραμμα της είναι για την παραγωγή ενέργειας και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Κανείς σύμφωνα με αναλυτές αλλά και όπως προκύπτει από τις έως τώρα δηλώσεις των συμμετεχόντων στις συνομιλίες δε αναμένει ριζικές ανατροπές.

Ωστόσο ευελπιστούν να ενεργοποιηθεί μια παλαιότερη συμφωνία όπου το Ιράν θα εξάγει μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου του με αντάλλαγμα πυρηνικό καύσιμο.

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: