Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ…ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ…

(ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΡΑΣΟΦΟΡΕΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ.ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΑΠΙΛΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΟΣΜΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ...ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Ακόμα και στα επίσημα στοιχεία των Μητροπόλεων φαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ιερέων και γι’ αυτό τον λόγο η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να της αποσταλούν νεότερα απογραφικά δεδομένα, ενώ για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις κληρικών είχαν προϋπολογιστεί για το 2010 περισσότερα από 310 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο για μισθοδοσία το 2011 προβλέπεται κονδύλι 214 εκατομμυρίων. Τα παραπάνω εντάσσονται στο κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει και τους κληρικούς στη ρύθμιση που προβλέπει «μία πρόσληψη στο Δημόσιο για πέντε αποχωρήσεις».

Παρά τις σχετικές διευκρινίσεις πολλοί μητροπολίτες δηλώνουν ανήσυχοι, διαβλέποντας «ανατροπές» στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ η όποια απόφαση της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται αύριο, θα αποτελέσει δείκτη και για τη στάση που θα υιοθετήσουν οι Ιεράρχες της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Πατριαρχείο.

«Η Εκκλησία ενόψει της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν μπορεί να είναι διεκδικητική για τα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσε κεκτημένα. Αλλά πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με διάθεση περισσότερο διαλεκτική, προκειμένου να διαφυλάξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εφημεριακού κλήρου ως θρησκευτικών λειτουργών και του ειδικού καθεστώτος βάσει του οποίου υφίσταται και οριοθετεί το επιτελούμενο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του, το οποίο δεν έχει καμιά διάσταση δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρος. Ανάλογη ευαισθησία καλείται να επιδείξει και η Ελληνική Πολιτεία, λαμβάνουσα υπόψη την εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών κυρίως της υπαίθρου και των μικρών ενοριών των επαρχιών και όχι με βάση τα δεδομένα των ενοριών των αστικών κέντρων» δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Με αυτή τη θέση φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί Ιεράρχες αν και υπενθυμίζουν ότι, βάσει νομολογίας, οι υπηρετούντες στις Ιερές Μητροπόλεις κληρικοί, παρότι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δεν είναι ούτε «υπάλληλοι του Δημοσίου» ούτε «υπάλληλοι Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου», αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί και θα έπρεπε να εξαιρεθούν της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αποτελεί νόμο του Κράτους, οι οργανικές θέσεις των ιερέων είναι 8.000 και των διακόνων 830. Συνολικά σήμερα υπηρετούν περίπου 7.200 κληρικοί, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακόμα 1.200 υπηρετούν στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου -όπου προβλέπονται ξεχωριστές οργανικές θέσεις- ενώ οι συνταξιούχοι κληρικοί σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 800.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή Σύνοδο θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης των κληρικών από τη γενική ρύθμιση είτε προώθησης μιας ειδικής ρύθμισης που θα αφορά τους θρησκευτικούς λειτουργούς. Στόχος της Ιεραρχίας φαίνεται να είναι αφενός να μην απεμπολήσει όσα η νομολογία έχει αναγνωρίσει στον κλήρο και αφετέρου να διασφαλίσει, με την εφαρμογή του μέτρου, η Εκκλησία να έχει προτεραιότητα και ένα υψηλό -αναλογικά- μερίδιο από την «πίτα» των ετήσιων προσλήψεων...

Του Νικου Παπαχρηστου

ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς ανιστόρητους:
Μέτα την μικρασιατική καταστροφή και την φρικτή οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν οι προσφυγές οι εκκλησία δώρησε της εκτάσεις σε Χαλκιδική και Ν.Σμύρνη όπου χτίστηκαν τα "προσφυγικά".Να θυμίσω ακόμα ότι η εκκλησία έχει δώσει 95% της περιουσίας της ενώ έχει δεσμευτεί 4,5% από το δημόσιο και ως αντάλλαγμα το δημόσιο ανάλαβε να πληρώνει τους παπάδες.Με αυτό το 0,5% που απέμεινε στην εκκλησία αλλά κυρίως με την προσφορά απλών ανθρώπων ,που εμπιστεύονται τον μοναδικό υγιή φορέα στην Ελλάδα, κατάφερε να κτίσει αμέτρητα ορφανοτροφεία , γηροκομεία και νοσοκομεία (όπως ο Ευαγγελισμός ,Αγ.Σοφία ,Αγ.Σάββας κλπ).H εκκλησία λοιπόν έχει δώσει στο δημόσιο περίπου 3 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά του ΔΤΝ.Θέλετε να μην πληρώνονται οι παπάδες από το δημόσιο, και εγώ μαζί σας αλλά να επιστραφεί και η περιουσία της εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο 2:53 καλό είναι να μάθει πως απέκτησε την αμύθητη περιουσία της επί τουρκοκρατίας η εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

οι εκκλησία δώρησε της εκτάσεις σε Χαλκιδική και Ν.Σμύρνη όπου χτίστηκαν τα "προσφυγικά".




και τις "εκτασεις της" ρε γελοιο υποκειμενο απο που της πηρε η εκκλησια?
της αγορασε?
της πηρε κληρονομια απο τον θεό,
ή
δουλεψε για να της αποκτησει?

τις εκλεψε απο τον λαο ΜΑΛΑΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τις συγκεκριμένες εκτάσεις τις αγόρασε με αντάλλαγμα χρυσό που είχε σε ναούς μοναστηριών από την εποχή του Βυζαντίου και από προσφορές πιστών.Μπορεί να χάθηκαν σημαντικά έργα τέχνης από χρυσό και άλλα πολύτιμα υλικά αλλά ήταν το τίμημα για να μείνουν σε ελληνικά χέρια η γη και όχι στους Τούρκους.Ενίοτε τα κτήματα αποτελούν και δωρεές.