Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

«ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ» ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ…..ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ…

Εκδίκηση για την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, υποσχέθηκε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε σήμερα εντολή στις αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους ενόχους που βρίσκονται πίσω από την επίθεση και να καταστρέψουν τις οργανώσεις τους.

"Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, τόσο ως προς τον παραλογισμό του όσο και ως προς την ωμότητά του. Δεν αμφιβάλλω ότι το έγκλημα αυτό θα εξιχνιαστεί και ότι η τιμωρία των ενόχων είναι αναπόφευκτη. Έργο της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στη Μόσχα και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να τηρήσουν ενός λεπτου σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί στις υποδομές του τομέα των μεταφορών. "Έχω προτάσεις και θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας", δήλωσε απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Νωρίτερα ο Β. Πούτιν είχε επισκεφθεί τους τραυματίες από την επίθεση που νοσηλεύονται στη Μόσχα.

"Ογδόντα τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Η κατάσταση των περισσοτέρων είναι σοβαρή", δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος συνόδευε τον Πούτιν. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Τατιάνα Γκολίκοβα, επτά από τους τραυματίες βρίσκονται σήμερα "σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση".

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2014 στο Σότσι (νότια Ρωσία). Μιλώντας σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο Μεντβέντεφ ζήτησε να απολυθούν οι αξιωματούχοι που ευθύνονται για την ασφάλεια των μεταφορών στο αεροδρόμιο Ντοντομέντοβο.

Η εισαγγελία και η ερευνητική επιτροπή πρέπει να ελέγξουν πώς ένας καμικάζι μπόρεσε να διεισδύσει στο μεγαλυτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας χωρίς να ελεγχθεί και να κατανείμουν "ευθύνες", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε οι συμμορίτες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα να εντοπισθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και τα κρησφύγετα αυτών των συμμοριτών να διαλυθούν. Η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για την ασφάλεια του κράτους μας", δήλωσε ο Μεντβέντεφ στη ρωσική τηλεόραση.

Ρωσική ειδική επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ξεκίνησε μία σε βάθος έρευνα για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο. "Η έρευνα άνοιξε κατά αγνώστων για το μη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, που οδήγησε στην διάπραξη της τρομοκρατικής πράξης", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ερευνητικής επιτροπής.

Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν με 5 έως 7 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με την επιτροπή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του εξέφρασε τα βαθειά λύπη του για την αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια της Δευτέρας, όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο Μεντβέντεφ σήμερα το πρωί (Τρίτη) για να του μεταφέρει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του μετά τη χθεσινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τους Ρώσους πολίτες. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη σθεναρή καταδίκη κάθε τρομοκρατικής πράξης με στόχο αθώους πολίτες και τη δέσμευσή του να συνεχίσει από κοινού με τη Ρωσία τον αγώνα πάταξης της τρομοκρατίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέστειλε μήνυμα καταδίκης της επίθεσης στον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που και η ίδια έχει πέσει θύμα τρομοκρατίας, οι σκληρές αυτές τρομοκρατικές ενέργειες είναι πάντα καταδικαστέες" γράφει στο μήνυμά του ο Ιρανός πρόεδρος.

Τέλος, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κατήγγειλε σήμερα Τρίτη "μια σοβαρή πράξη βίας" και εξέφρασε τη "βαθιά οδύνη" του για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας, σε τηλεγράφημα που απηύθυνε στον πρόεδρο Μεντβέντεφ μέσω του δεύτερου στην ιεραρχία του Βατικανού καρδιναλίου Ταρτσίζιο Μπερτόνε.
Στο μήνυμά του, ο πάπας αφιερώνει "μια ιδιαίτερη σκέψη" στους 110 τραυματίες, 43 από τους οποίους βρίσκονται σήμερα το πρωί σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: