Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με αδιαφανείς διαδικασίες γίνεται σύμφωνα με καταγγελίες η επιλογή των φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υποψήφια, παρότι προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, εξακολουθεί να περιμένει δύο χρόνια, για να της δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ παρακολουθούν κανονικά το μεταπτυχιακό.Όλα άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν η Χριστίνα Κονταξή από τη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε από την ιστοσελίδα του Πα.Μακ. για την έναρξη λειτουργίας του 1ου κύκλου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών ήταν στις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Αν και οι προκριματικές εξετάσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Φεβρουαρίου, τελικά έγιναν το επόμενο. Σε όλα αυτά συμμετείχε κανονικά η υποψήφια. Ξαφνικά στις 20 Μαρτίου άρχισαν τα μαθήματα του μεταπτυχιακού χωρίς καμία ανακοίνωση και ενώ είχε προηγηθεί διαδικασία συνέντευξης. Όπως καταγγέλλει η Χριστίνα, έγινε γνωστό πως κάποια άτομα που επιλέχτηκαν από τη διαδικασία συνέντευξης τελικά δεν προσήλθαν και αντικαταστάθηκαν με άλλα, που δεν πέρασαν από αυτή. Μεταξύ των ατόμων που επιλέχτηκαν τότε για το μεταπτυχιακό είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της γνωστής «γαλαζοπράσινης» παρέας που κάνει κουμάντο στο ίδρυμα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος και το μέλος της ΠΑΣΠ Αντώνης Σαουλίδης μαζί με τη σύζυγό του.
Μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς οχλήσεις της κ. Κονταξή, που ήθελε να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, δηλαδή ένσταση, ουδέποτε αναρτήθηκε πίνακας με όσους κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ουδέποτε τοποθετήθηκε πίνακας επιτυχόντων-αποτυχόντων στις προκριματικές εξετάσεις και ουδέποτε ανακοινώθηκε η λίστα των επιτυχόντων που καλούνται για συνέντευξη και τυχόν επιλαχόντων της διαδικασίας αυτής.

Χωρίς ανταπόκριση
Έλλειψη ανταπόκρισης από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πα.Μακ. αντιμετώπισε και ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε η Χριστίνα Κονταξή, βλέποντας τις προσπάθειές της για ενημέρωση να πέφτουν στο κενό.
Η πρώτη επιστολή του Συνηγόρου στάλθηκε στις 11 Ιουνίου 2009, στην οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας «κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτησή του να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων». Κατά συνέπεια έκρινε σκόπιμο να διευθετηθεί το ζήτημα «διά της παροχής ατομικής πρόσβασης στους βαθμούς της αλλά και σε αυτούς των επιτυχόντων συνυποψηφίων της αλλά και γενικότερα, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικές εκτιμήσεις περί του αντιθέτου, διά της δημοσίευσης της επίμαχης βαθμολογίας».
Στη συνέχεια και έπειτα από μία απάντηση από το τμήμα ο Συνήγορος επανήλθε στις 19 Απριλίου 2010, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι ικανά να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς του. Η Χρ. Κονταξή ξανακάνει αίτηση στο τμήμα, για να της παρατεθούν τα στοιχεία αλλά χωρίς καμία πάλι απάντηση.
Το τελευταίο έγγραφο του Συνηγόρου έχει ημερομηνία 20.9.2010. Από τότε μέχρι σήμερα στο φάκελο δεν έχει προστεθεί κανένα νέο στοιχείο. «Διαπιστώνουμε απροθυμία απάντησης», τόνισε στη «Θ» ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, προσθέτοντας ότι θα αποφασίσουν στη συνέχεια πώς θα κινηθούν μελλοντικά.

Όλα νομότυπα
«Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Όλα είναι νομότυπα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πλαίσια», υποστήριξε ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Γιώργος Σπυρόπουλος σε επικοινωνία που είχε η «Θ» μαζί του, προσθέτοντας ότι η κ. Κονταξή ήδη έχει ενημερωθεί από την απάντηση που απέστειλαν στο Συνήγορο.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ψαξτε λιγο και τα μαστερ του τει λαρισας.
εκει να δειτε απάτες.

Ανώνυμος είπε...

Έρχεται η νέα γενιά πρασινομπλε σκατών να γαμήσει κι αλλο τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

kala tora ksipnisane me to pamak...den ekplisomai katholou apo afta pou diavazo...shmeia kai terata...ante na kseskatiazoume ton topo siga siga