Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

ΟΣΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ, ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ.ΛΑΔΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΛΕΜΕ!!!

Παράταση για υπαγωγή στην περαίωση ώς τις 28 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη αποδοχή, καθώς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν υπαχθεί σ' αυτό περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την «αθρόα» προσέλευση στα ταμεία του κράτους εκτιμάται ότι εισέρρευσαν περίπου 1 δισ. ευρώ. Αλλα τόσα περίπου ( 800 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα εισπράξει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ τα εναπομείναντα 200 εκατ. ευρώ (το συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε φτάνει τα 2 δισ. ευρώ) θα εισπραχθούν το 2012.

Απειλή ελέγχων

Για όσους δεν δέχτηκαν το αυτόματο κλείσιμο των φορολογικών τους υποθέσεων, επικρέμαται με αυξημένες πιθανότητες η απειλή αυστηρών ελέγχων, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς. Αλλωστε, μετά τη μεγάλη αποδοχή που είχε η περαίωση, το δείγμα ελέγχου πλέον έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία υπαγωγής στις διαδικασίες περαίωσης παρατείνεται έως τις 28 Ιανουαρίου για

1) Εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν από τη ΓΓΠΣ.

2) Εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδίδονται από τις ΔΟΥ.

3) Αίτηση για την έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ.

4) Εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν από τη ΓΓΠΣ και στη συνέχεια διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

5) Εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν από τις ΔΟΥ και στη συνέχεια διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

6) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων άρθ. 11 του ν. 3888/2010.

7) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων παρ. 13 άρθ. 6, παρ. 3 άρθ. 7 και άρθ. 8 ν. 3888/2010, για εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν από τη ΓΓΠΣ.

8) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων παρ. 13 άρθ. 6, παρ. 3 άρθ. 7 και άρθ. 8 ν. 3888/2010, για εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν από τις ΔΟΥ.

9) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών της πιο πάνω περίπτωσης 7 επί διορθώσεων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ.

10) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών της πιο πάνω περίπτωσης 8 επί διορθώσεων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ.

11) Υποβολή Ειδικού Σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων (παρ. 6 άρθ. 12 ν. 3888/2010).

Μιλώντας χθες στο MEGA ο κ. Κουσελάς ξεκαθάρισε ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας όσοι δεν έκλεισαν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος θα μπουν στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού και θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι προς το παρόν το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν είναι ακόμη γνωστό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου.

Πάντως έδωσε ένα στίγμα, αναφέροντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα εστιάσει την προσοχή του σε εκείνους τους φορολογουμένους που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν και της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.

Ο κ. Κουσελάς προανήγγειλε ότι με το νέο φορολογικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση εντός του μηνός, μεταξύ άλλων θα θεσπιστεί μια διαδικασία για την ταχύτερη είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν υποθέσεις που για πολλά χρόνια λιμνάζουν στα δικαστήρια. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, έμφαση θα δοθεί εφεξής στο εισπρακτικό κομμάτι των Εφοριών, το οποίο και θα αναβαθμιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: