Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011

ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Φουριόζοι να αποδείξουν ποιος είναι το αφεντικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να καταθέσουν δικό τους νομοσχέδιο για την υγεία, με σκοπό να «κατεβάσουν» τη σημαία της πολιτικής Ομπάμα. Τα μέλη του νέου Κογκρέσου που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αναμένεται να ορκιστούν σήμερα. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2011 θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον Αμερικανό πρόεδρο για το πώς θα διαχειριστεί ένα διαιρεμένο Κογκρέσο. Στις 12 Ιανουαρίου οι Ρεπουμπλικάνοι, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία των 49 εδρών που διαθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σκοπεύουν να εισαγάγουν γρήγορα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την υγεία, ώστε να προλάβουν την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη του μήνα για την Κατάσταση του Εθνους, όπου συνήθως γίνεται αναφορά στα όσα προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2011.

Το προεδρικό «βέτο»

Η διαδικασία ακύρωσης του νομοσχεδίου βέβαια δεν είναι μια απλή υπόθεση και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι περισσότερο συμβολική, αφού θα «σκοντάψει» στη χρήση του βέτο που δικαιούται να προβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος. Στην περίπτωση αυτή το νέο νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως θα χρειαστεί πλειοψηφία 2/3 για να παρακαμθεί το προεδρικό βέτο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρείται αδύνατο να συγκεντρώσουν μια τέτοια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία υπολείπονται κατά 6 έδρες των Δημοκρατικών.

Το νομοσχέδιο για την υγεία ήταν η βασικότερη προεκλογική δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα και πολεμήθηκε σκληρά από τους Ρεπουμπλικάνους. Ηγετικά στελέχη του συντηρητικού πολιτικού κινήματος του Tea Party, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν νομοθετικά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, πρωτοστατούν στην τμηματική ακύρωση συγκεκριμένων διατάξεων. Στο στόχαστρό τους είναι εκείνη που υποχρεώνει όλους τους Αμερικανούς να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας μέχρι το 2014. Την περασμένη χρονιά, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια έκρινε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η διάταξη για υποχρεωτική ασφάλιση και η υπόθεση έχει καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και θα κριθεί οριστικά.

Στήνουν εξεταστικές

Ομως, εκτός από τη διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση, οι Ρεπουμπλικάνοι προτίθενται με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές τού 2012 να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο τον Λευκό Οίκο, με αιχμή την περικοπή των δαπανών και τη διαχείριση του χρέους των 14,3 τρισ. δολαρίων. Επίσης, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ζητήσει τη συγκρότηση έξι εξεταστικών επιτροπών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι εξεταστικές επιτροπές θα διερευνήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ αυτών: η διαφθορά στο Αφγανιστάν, η διαρροή των διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το WikiLeaks, ο ρόλος των τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac στη στεγαστική κρίση και η ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.*

ΠΡΕΖΑ TV
5-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: