Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2011

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ

Σε ένα μήνα αναμένεται να αρχίσει η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες αναφορικά με την περίοδο δημαρχίας του στο Παρίσι, ύστερα από απόρριψη αιτήματος για αναβολή. Η σύζυγός του αρνείται ότι ο πολιτικός πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Οι δικηγόροι του πρώην Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ δεν κατάφεραν να πετύχουν αναβολή της δίκης, που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου. Ορίσθηκε όμως ότι το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή θα επανεξετασθεί κατά την έναρξη της διαδικασίας στις 7 Μαρτίου.

Η υπόθεση αφορά σε 21 "φιλικές θέσεις εργασίας" και "επτά πλασματικές" που μισθοδοτούνταν από το Δημαρχείο ενώ στην πραγματικότητα δούλευαν για το κόμμα του Ζακ Σιράκ, το RPR.

Το θέμα απασχόλησε τη δικαιοσύνη κατά την περίοδο που ο Ζακ Σιράκ ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και προστατευόταν επομένως από την προεδρική ασυλία. Τώρα που αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή, ο Σιράκ καλείται για απολογία.

Για να αποφευχθεί η δίκη, ο νυν δήμαρχος των Παρισίων, σοσιαλιστής Μπερτράν Ντελανόε, προχώρησε σε μια συμφωνία με το κόμμα UMP. Στο σύνολο των 2.200.000 ευρώ που εκτιμάται η ζημιά για τον Δήμο, το κόμμα θα πληρώσει μέρος του ποσού και ο Ζακ Σιράκ άλλο ένα μέρος. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Παρισίων απέσυρε τη μήνυση, το θέμα εξετάζεται από το Διοικητικό Δικαστήριο ύστερα από προσφυγή ιδιωτικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς που ζητά την ακύρωση της συμφωνίας.

Η Μπερναντέτ Σριάκ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αφορμή σχετικό άρθρο της "Εφημερίδας της Κυριακής" ότι ο πρώην πρόεδρος υποφέρει από Αλτσχάιμερ και ότι έχει κενά μνήμης.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 η Μπερναντέτ Σιράκ δήλωσε: "Οι γιατροί του είπαν ότι δεν έχει Αλτσχάιμερ και τους πιστεύω, άλλωστε εάν ο συζυγός μου υπέφερε από αυτήν την αρρώστια δεν θα δίσταζα να το πω".

Αναγνώρισε ότι ο 78χρονος πρώην πρόεδρος "δεν είναι όπως παλιά", έχει προβλήματα στην ακοή, στο βάδισμα και ορισμένες φορές κενά μνήμης, που μπορεί να οφείλονται στο ελαφρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί ενόσω ήταν πρόεδρος ή σε συμπτώματα που συμβαίνουν σε ένα ηλικιωμένο άτομο.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την επικαιρότητα και τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες. Η ίδια δήλωσε: "Έχω κάθε μέρα απέναντί μου έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι λαμπρός και που θα μπορούσε να εκπλήξει τον καθένα".

Η σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου, πρόσθεσε ότι ο Σιράκ θα προσέλθει στη δίκη.

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: