Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Οι φαρμακοβιομηχανίες και τα προγράμματα χρηματοδότησής τους βρίσκονται στο στόχαστρο των αρμόδιων γαλλικών υπηρεσιών, έπειτα από το σκάνδαλο του φαρμάκου Mediator (για τη μείωση της αίσθησης της πείνας). Η υπόθεση έφερε στο φως σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα ελέγχων των φαρμάκων και στη συνεχή κατάρτιση των γιατρών από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες, με πλήρη απουσία του γαλλικού κράτους.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερντράντ (Xavier Bertrand) δεσμεύτηκε ότι θα μπορέσει να δώσει μια απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα, για 79 φάρμακα τα οποία ήδη είναι υπό επιτήρηση και για το πόσα ακόμα επιζήμια φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά.

Έπειτα από τη μεγάλη διάσταση που πήρε η υπόθεση και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, η αρμόδια υπηρεσία Afssaps (Γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας) έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα 59 φαρμάκων τα οποία έχουν τεθεί σε ιδιαίτερη διαδικασία παρακολούθησης στο πλαίσιο ενός "προγράμματος διαχείρισης κινδύνων".

Η λίστα αυτή καλύπτει ένα πλατύ φάσμα όπως: το νέο χάπι αντισύλληψης "της επόμενης μέρας" Ellaone (εργαστήριο HRA), το Champix (εταιρεία Pfizer) για το κόψιμο του καπνίσματος, που ήδη έχει δεχθεί πάνω από 1.200 μηνύσεις στην Αμερική, τα χάπια αδυνατίσματος για τους υπέρβαρους Alli (εργαστήρια GSK) και Acomplia (εταιρεία Sanofi-Aventis). Επίσης το Prevenar13 ( της Pfizer) εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας ή ακόμη το Gardasil (των Sanofi-Pasteur MSD) που κυκλοφόρησε το 2006 για την πρόληψη του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, στις νέες κοπέλες και γυναίκες από 9 έως 26 ετών. (Η πλήρης λίστα των υπό επιτήρηση φαρμάκων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Afssaps : http://www.afssaps.fr/Activites/Plans-de-gestion-des-risques).

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλαμβάνονται τα φάρμακα που είναι υπό επιτήρηση στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων, όπως το αγγειοδιασταλτικό Buflomedil, που κυκλοφορεί με την ονομασία Fonzylane.

Το ανεξάρτητο περιοδικό φαρμακολογίας Prescrire, το οποίο συνέβαλε στις αποκαλύψεις για το Mediator, στο τεύχος του Ιανουαρίου κατηγορεί την Afssaps ότι ολιγωρεί στην απόσυρση του φαρμάκου αυτού, παρότι από το 2007 έως και 2009 "πολλές δεκάδες σοβαρές επιπτώσεις έχουν καταγραφεί, ορισμένες των οποίων θανατηφόρες". Με δήλωσή της στην εφημερίδα Le Monde, η Φαμπιέν Μπαρτολί, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Afsseps αποδέχθηκε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το περιοδικό Prescrire και δήλωσε ότι γίνεται μια νέα επανεκτίμηση "κινδύνου-οφέλους" του εν λόγω φαρμάκου.

Για τον Μπρούνο Τουσέν όμως, τον διευθυντή του περιοδικού Prescrire, το πρόβλημα είναι ότι η παρακολούθηση για τις επιπτώσεις των φαρμάκων γίνεται από τα ίδια τα εργαστήρια που τα παρασκευάζουν, τα οποία μεταδίδουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα στην Afsseps. "Θα ήταν καλύτερα η παρακολούθηση να γίνεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες", υποστηρίζει ο διευθυντής.

Όσον αφορά στο Mediator της φαρμακοβιομηχανίας Servier, ξεκίνησαν ήδη μέσα στην εβδομάδα οι διαδικασίες απολογισμού, απόδοσης ευθυνών και αποζημίωσης των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων από 500 αρχικά, έχει φτάσει τα 2.000 και αναμένεται να αυξηθεί.

Η πρώτη ομάδα των θυμάτων, υπέβαλε 116 καταγγελίες κατά της εταιρείας Servier μέσω του δικηγόρου του νεοσυσταθέντα συλλόγου "θυμάτων του Mediator".

Στο γαλλικό Κοινοβούλιο, συστάθηκε ειδική "επιτροπή κοινοβουλευτικής ενημέρωσης", η οποία ξεκινάει τις ακροάσεις την ερχόμενη Τετάρτη και θα δώσει τα συμπεράσματά της τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Servier υποχρεώθηκε να παραδώσει πληθώρα εγγράφων και στοιχείων στους αστυνομικούς της Oclaesp που είναι η "Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης των ζημιογόνων δράσεων σε Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία". Ο ιδρυτής της εταιρείας, ο 88χρονος Ζακ Σερβιέ, έχει κληθεί να απολογηθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Στον διευθυντή καταλογίζονται ευθύνες για απόκρυψη των συστατικών του Mediator που από την κυκλοφορία του το 1975, το προέβαλε ως το "θαυματουργό χάπι" για αδυνάτισμα και για τους υπέρβαρους διαβητικούς, παραλείποντας να ενημερώσει, ότι το ενεργό συστατικό του ήταν η βενφλουορέξη, παράγωγο αμφεταμίνης με υψηλό κίνδυνο καρδιοτοξικότητας και πνευμονικής υπέρτασης.

ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: