Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται εντός της ημέρας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας του, έπειτα από την ξαφνική διάσπαση του Εργατικού Κόμματος χθες Δευτέρα και την παραίτηση τριών μελών του από το αξίωμα του υπουργού.

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ και το νέο κόμμα Hatzmahout ("Ανεξαρτησία") έχουν ήδη ετοιμάσει ένα προσχέδιο συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού που αναμένεται να παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Εχούντ Μπαράκ θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Άμυνας, ο νυν υπουργός Γεωργίας Σαλόμ Σιμχόν, επίσης του Εργατικού Κόμματος που προσχώρησε στο νέο κόμμα του Μπαράκ, θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ ο νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι θα οριστεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητες στο υπουργείο Άμυνας. Ο βουλευτής Ορίτ Νόκεντ θα αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε χθες την ίδρυση του νέου κεντρώου Kόμματος της Ανεξαρτησίας. Ο ξαφνικός αυτός ελιγμός του υπουργού Άμυνας προκειμένου να αποτρέψει μια συνεδρίαση των ηγετικών οργάνων του Εργατικού Κόμματος, το οποίο απειλούσε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση γιατί δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, οδήγησε επίσης στην παραίτηση τριών Εργατικών υπουργών που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον Μπαράκ.

Τέσσερις από τους οκτώ βουλευτές που έμειναν στο Εργατικό Κόμμα, αναμένεται να ανακοινώσουν αν θα παραμείνουν σ’ αυτό ή θα προσχωρήσουν στο νέο σχηματισμό.

Το Εργατικό Κόμμα, πριν από τη διάσπασή του, είχε 13 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Ήταν κατά το παρελθόν από τα ισχυρότερα κόμματα αλλά στις πρόσφατες εκλογές έχανε σταδιακά έδαφος καταγράφοντας τα χαμηλότερα αποτελέσματα το Φεβρουάριο του 2009.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά πως το κίνητρο του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ να προκαλέσει μια διάσπαση στο Εργατικό Κόμμα ήταν για να διασώσει τη θέση του στη δεξιά κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ».

Στην ερώτηση: "Ποιός είναι κατά τη γνώμη σας ο κύριος λόγος που ώθησε τον Εχούντ Μπαράκ να διασπάσει το Εργατικό Κόμμα;", το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Μπαράκ πήρε την πρωτοβουλία αυτή για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας και μόνο το 11% είπε ότι το έκανε για "το καλό του κράτους".

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μια σχετική σταθερότητα στις σχέσεις των εκλογικών δυνάμεων, πέρα από μια κατάρρευση του Εργατικού Κόμματος.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα λάμβανε 26 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ έναντι 27 που έχει σήμερα, το Καντίμα, το κεντρώο κόμμα της αντιπολίτευσης 26 έδρες (-2), το Ισραήλ Μπεϊτένου, το υπερεθνικιστικό κόμμα του οποίου ηγείται o Αβίγκντορ Λίμπερμαν 14 έδρες (-1), οι υπερορθόδοξοι του Σας 10 έδρες (-1), το Εργατικό Κόμμα 8 έδρες (-5) και το νέο Κόμμα της Ανεξαρτησίας 2 έδρες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το ινστιτούτο Νταχάφ σε δείγμα 501 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό του ισραηλινού πληθυσμού με ένα περιθώριο λάθους 4,5%.

ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: