Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

ΜΠΑΓΙΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Λύση του Κυπριακού που θα συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θεωρεί πιθανή ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, Εγκεμέν Μπαγίς.

"Παρ' όλο που πολλοί πιστεύουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα 'παραλύσει' τις ευρω-τουρκικές σχέσεις για έξι μήνες, εγώ θεωρώ ότι η περίοδος αυτή θα αποτελεί μια ευκαιρία", ανέφερε σε ομιλία του σε σεμινάριο που οργάνωσαν η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

"Εχουμε συνηθίσει τις προφητείες της Κασσάνδρας, ώστε ένα αισιόδοξο σενάριο να φαίνεται παραμύθι", πρόσθεσε και μίλησε γι' αυτό το "παραμύθι", στο οποίο η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει μέλος της Ε.Ε., το εμπόριο στην Κύπρο ανθεί και Αθήνα και Άγκυρα επενδύουν από κοινού στον Τουρισμό.

Η λύση που έχει κατά νου για το Κυπριακό κινείται, όμως, μέσα στο σύνηθες πλαίσιο τηε τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο Μπαγίς έκανε λόγο για "κυπριακά κράτη" που εναλάσσονται στην προεδρία και έκανε υπαινιγμούς για "άλλες χώρες" που επιθυμούν τη διαιώνιση του Κυπριακού -κάτι που συνηθίζει μετά τις δηλώσεις υποστήριξης στον Δημ. Χριστόφια από την Άνγκελα Μέρκελ. «Έχουμε ένα χρόνο να δούμε αν η χώρα που φέρνει αναταραχή στην ΕΕ θα προτιμήσει να αφήσει μια ομάδα ανθρώπων να ζει στο νησί υπό καθεστώς αποκλεισμού ή υπό καθεστώς παγιωμένης ειρήνης», είπε.

ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: