Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΨΩΜΙ

Οι πρώτες ανατιμήσεις στο ψωμί αλλά και στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα είναι πια γεγονός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μερικά αρτοποιία της Μαγνησίας προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις αν και ακόμα δεν έχουν γίνει πραγματικότητα «οι φωνές» που μιλάνε για αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων!

Βαρύς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υπόλοιπος χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι αλλά και όλο το καταναλωτικό κοινό θα αναγκαστεί να σφίξει ακόμα περισσότερο το ζωνάρι καθώς έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, αυτή την φορά στα άλευρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται εκτός από τα αρτοσκευάσματα και δεκάδες άλλα προϊόντα.

Από τον Αύγουστο ακόμα παίζουν οι αρτοποιοί με την ιδέα αύξησης της τιμής των αρτοσκευασμάτων καθώς η πρωτοφανής τιμή που χτύπησε το σιτάρι εκείνη την περίοδο με πρόσχημα το ρωσικό εμπάργκο οδήγησε σε αυξήσεις στα σιτηρά και το αλεύρι πάνω και από 25%.

Τότε οι αρτοποιοί της Μαγνησίας κρατούσαν στάση αναμονής και τελικά δεν προχώρησαν σε αύξηση των τιμών με τον Πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Μαγνησίας Δημήτρη Γκίκα να τονίζει πως η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις τιμές θα δημιουργούσε πρόβλημα στην καταναλωτική αγορά, αλλά και στον ίδιο το κλάδο, καθώς το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν είδη πρώτης και καθημερινής ανάγκης.

Σήμερα ωστόσο πέντε μήνες μετά και με το ενδεχόμενο της αύξησης στην τιμή των αλεύρων μέσα στον Ιανουάριο να είναι ορατό ο κ. Γκίκας ξεκαθαρίζει πως δεν θα μπορέσει να ζητήσει από τους συναδέλφους του να συγκρατήσουν τις τιμές.

«Αυτή την στιγμή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μακάρι να μην γίνουν οι αυξήσεις, αλλά αν γίνουν το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ήταν έντιμο εκ μέρους μου να προτρέψω τους συναδέλφους μου να συγκρατήσουν περαιτέρω τις τιμές για οποιοδήποτε λόγο», ξεκαθαρίζει ο κ. Γκίκας.

Να διευκρινιστεί εδώ πάντως πως εάν τελικά σημειωθεί η αύξηση η οποία και συζητιέται τότε αναπόφευκτα μπορεί να υπάρξουν αρτοποιοί που θα ανεβάσουν τις τιμές και σε αυτό δεν μπορεί να επέμβει η Συντεχνία.

«Σαν αρτοποιοί εφόσον υπάρξουν ανατιμήσεις από τους προμηθευτές μας ο καθένας θα καθορίσει τις δικές του τιμές. Κανένα σωματείο και ομοσπονδία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει τιμές από το 1992 και μετά οπότε ανήκει στην διακριτική ευχέρεια του κάθε αρτοποιού», επισημαίνει ο κ. Γκίκας και ξεκαθάρισε πως οι ίδιοι επεξεργάζονται μόνο άλευρα και όχι σιτηρά.

Πάντως οι αλευροβιομήχανοι αναφέρουν σε δηλώσεις τους ότι οι τιμές των αλεύρων θα διαμορφωθούν το προσεχές διάστημα γύρω στα 320 ευρώ ο τόνος, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή ήταν στα 150 ευρώ ο τόνος και αιτία είναι η αύξηση της τιμής των σιτηρών, των μεταφορικών κλπ.

Ακριβό μου… ψωμί
Εν τω μεταξύ το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται έως 1,60 ευρώ το κιλό (δύο φραντζόλες), ενώ η μέση τιμή της φραντζόλας των 350 γραμμαρίων κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά.

Αυτό συμβαίνει καθώς το 2007, με την αύξηση των διεθνών τιμών σιτηρών, οι τιμές παραγωγού είχαν φτάσει μέχρι και τα 35 λεπτά το κιλό, έκτοτε υποχώρησαν μέχρι και φέτος το καλοκαίρι στα 10 με 12 λεπτά το κιλό, αλλά οι αλευροβιομηχανίες δεν έριξαν το κόστος τους και τώρα με άλλοθι πάλι την άνοδο των τιμών στα σιτηρά, ζητούν ξανά αυξήσεις.

Εκτός από το ψωμί τα ηνία στην ακρίβεια κατέχει η χώρα μας στην Ε.Ε. και στη λιανική τιμή στο αλεύρι και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ το 2008, στα ράφια ξένου σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ένα κιλό αλεύρι πωλούνταν περίπου προς 0,59 λεπτά το κιλό, όταν σε σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας στο Βερολίνο στοίχιζε 0,39 λεπτά.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: