Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ …ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

Μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε παραδοσιακά και διατηρητέα νεοκλασικά, αλλά και σε παλαιά αρχοντικά δεν μπορεί να ανανεωθεί γιατί αυτές οι μονάδες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου Επενδυτικού Νόμου. Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει εκτός αγοράς αρκετά από αυτά τα ξενοδοχεία, καταδικάζοντάς τα σε επιχειρηματική «σιωπή».

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με ξενοδοχειακούς κύκλους, ο νέος νόμος δυσχεραίνει την πρόσβαση των ξενοδοχείων χαμηλών κατηγοριών (ενός και δύο αστέρων) στα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης ολοκληρωμένης μορφής, αν προηγουμένως δεν προχωρήσουν σε αναβάθμιση κατηγορίας, δηλαδή των αστέρων που έχουν καταταχθεί.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η μόνη δυνατότητα για να αναβαθμισθούν οι περισσότερες μονάδες χαμηλών κατηγοριών είναι να... κατεδαφιστούν ή στην καλύτερη περίπτωση να διατηρηθεί μόνον ο σκελετός τους. Δηλαδή, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν και να κτιστούν από την αρχή, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται για την τάξη στην οποία θέλουν να «ανέλθουν».

Εννοείται ότι ακόμη μεγαλύτερα είναι αυτά τα προβλήματα όταν αφορούν σε νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά. Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν στην «Κ» ότι, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, υφίστανται αυστηροί περιορισμοί κατασκευαστικών παρεμβάσεων που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις αναβάθμισης που θέτει ο Επενδυτικός Νόμος. Το κόστος όμως είναι πολύ υψηλό ακόμα και για τις περιπτώσεις αλλαγών μόνο στις προσόψεις των ξενοδοχείων που φιλοξενούνται σε διατηρητέα κτίρια, λόγω ακριβώς των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος.

Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα ξενοδοχεία είναι μικρής δυναμικότητας. Εάν επιχειρήσουν να αυξήσουν τα τετραγωνικά των δωματίων και να πολλαπλασιάσουν την έκταση των κοινόχρηστων χώρων, θα παραμείνουν με ελάχιστα δωμάτια. Το αποτέλεσμα; Τα ξενοδοχεία –είτε αυτά είναι διατηρητέα είτε όχι– των οποίων οι ιδιοκτήτες επιχειρήσουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου θα καταστούν μακροπρόθεσμα μη βιώσιμα.

Σε ό, τι αφορά ξενοδοχεία σε διατηρητέα κτίρια που κατατάσσονται σε τάξεις στην κλίμακα Α, Β, Γ κ. λπ. και όχι στην κατηγορία αστέρων παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα μπορούν ή όχι ακόμη και υπό προϋποθέσεις να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου Επενδυτικού Νόμου. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη χώρα μας λειτουργούν περί τις 350 ξενοδοχειακές μονάδες σε διατηρητέα κτίρια, όταν το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας είναι περί τις 9.500 μονάδες.

Μη συμφέρουσα

Πάντως, πέραν των δυσκολιών που υπάρχουν για τον εκσυγχρονισμό των διατηρητέων κτιρίων στα οποία λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρηματίες της αγοράς χαρακτηρίζουν μη συμφέρουσα και την αγορά ή ενοικίαση διατηρητέων κτιρίων για την ανακατασκευή τους και τη λειτουργία τους ως ξενοδοχείων.

Εμπειρος ξενοδόχος της Αθήνας επιβεβαιώνει στην «Κ» την παραπάνω εκτίμηση και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι είχε εξετάσει, τουλάχιστον, δύο περιπτώσεις κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά το κόστος της επένδυσης για την ανακατασκευή τους ήταν τόσο υψηλό που τον απέτρεψε να προχωρήσει στην επιχειρηματική κίνηση που σχεδίαζε.

Του Σταθη Κουσουνη

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: