Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ∆ΙΑΣΤΗµΑ .ΤΟ WIKILEAKS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΓΕΡµΑΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Το Wikileaks ακόµα προκαλεί τριγµούς: σύµφωνα µε διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που δηµοσίευσε η νορβηγική εφηµερίδα «Aftenposten», η Γερµανία κατασκευάζει από κοινού µε τις ΗΠΑ νέους κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Ονοµα: HiROS. Κόστος: 205 εκατ. ευρώ. Προβλεπόµενη ολοκλήρωση: 2012-2013. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή απροσδιόριστου αριθµού δορυφόρων παρατήρησης υψηλής ευκρίνειας, ικανών να διακρίνουν αντικείµενα µόλις 50 εκατοστών, να στέλνουν φωτογραφίες πίσω στη Γη πολύ πιο γρήγορα από τους υφιστάµενους δορυφόρους, να παίρνουν υπέρυθρες φωτογραφίες µέσα στη νύχτα... Επισήµως, οι στόχοι του είναι εµπορικοί (το 70% των δυνατοτήτων των δορυφόρων θα πουληθεί σε ιδιώτες), σύµφωνα όµως πάντα µε τα διαβαθµισµένα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που στάλθηκαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο την περίοδο Φεβρουαρίου 2009 - Φεβρουαρίου 2010, το όλο πρόγραµµα τελεί στην πραγµατικότητα «υπό τον απόλυτο έλεγχο» των γερµανικών µυστικών υπηρεσιών (BND)

και του Γερµανικού Κέντρου Αεροδιαστήµατος (DLR). Τα τηλεγραφήµατα µεταφέρουν την πεποίθηση του Βερολίνου πως το HiROS «θα αποτελέσει ένα εργαλείο εθνικής ισχύος, και θα απελευθερώσει πολιτικά τη Γερµανία από την εξάρτηση από ξένες πηγές τηλεπισκόπισης». Αποκαλύπτουν επίσης πως το πρότζεκτ προκαλεί τριγµούς ανάµεσα στη Γερµανία και τους ευρωπαίους εταίρους της, «ιδιαίτερα τη Γαλλία», που εξαιρείται ρητά από αυτό. «Αγριες και επίµονες» χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες τουΠαρισιού να βάλειτέλος στο HiROS «λόγω του εν δυνάµει ανταγωνισµού του προς τη γαλλική βιοµηχανία». Να σηµειωθεί πως Γαλλία και Γερµανία συµµετέχουν από κοινού, µαζί µε το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, στο πολυεθνικό πρόγραµµα για το σύστηµα τηλεπισκόπισης από το ∆ιάστηµα MUSIS, µε στόχο την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών στους τοµείς της ασφάλειας και της άµυνας.

«Ουδέν σχόλιο», ήτανη απάντηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών: «∆εν επιβεβαιώνουµε τίποτε που να αποδίδεται στις αρχές και τους διπλωµάτες της Γαλλίας στα τηλεγραφήµατα που αποκαλύπτει το Wikileaks». «Ουδέν σχόλιο» ήταν και η απάντηση της αµερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο: εκπρόσωπός της υπενθύµισε πως το Στέιτ Ντιπάρτµεντ εξακολουθεί να θεωρεί τα τηλεγραφήµατα απόρρητα. Στην πραγµατικότητα, η µοναδική αντίδραση ήρθε από το DLR, το Γερµανικό Κέντρο Αεροδιαστήµατος – που διέψευσε τα πάντα.

«Το HiROS δεν είναι ούτε κατασκοπευτικός δορυφόρος ούτε µυστικό σχέδιο», δήλωσεοεκπρόσωπός του, Αντρέας Σουέτζ.

Οπως επέµεινε ο Σουέτζ, πρόκειται για ένα σχέδιο κατασκευής ενός δορυφόρου υψηλής ευκρίνειας που συζητείται εδώ και δύο χρόνια, θα χρησιµοποιηθεί όµως αποκλειστικά για κυβερνητικούς στόχους, «παραδείγµατος χάριν, για τη διαχείριση κρίσεων στη διάρκεια φυσικών καταστροφών και για επιστηµονικές χρήσεις». Ο εκπρόσωπος του DLR αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επισηµαίνοντας πως το σχέδιο βρίσκεται ακόµα στο στάδιο του σχεδιασµού.

ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: