Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2011

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ...ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ 13 ΝΕΚΡΟΙ,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ...ΕΜΦΥΛΙΟΣ...

    Tουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν από χθες στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, όταν οι «υποστηρικτές» του καθεστώτος, οπλισμένοι και πάνω σε άλογα και καμήλες, επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που βρισκόντουσαν στην πλατεία. Για 10η συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους και απαιτούν την παραίτηση Μουμπάρακ, μία ημέρα πριν από την μεγάλη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο εντείνονται. Οι Νικολά Σαρκοζί, Αγγέλα Μέρκελ, Χοσέ Λουις Θαπατέρο, Σ. Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για αλλαγή του καθεστώτος, ενώ ο Λευκός Οίκος ζητάει να γίνουν αλλαγές στο καθεστώς άμεσα. «Τώρα σημαίνει τώρα», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ, τόνισε πως θέλει να αποχωρήσει, όμως «εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος».

Εν τω μεταξύ, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και δημοσιογράφοι. Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από μαχαιρίες αρκετοί και να καταστραφεί ο εξοπλισμός του. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Έλληνας δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ενώ προσήχθη και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Πυρά οπλοπολυβόλων ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι και πριν από μία ώρα ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν για όλη τη νύχτα. Γυρώ 04.00 τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες ριπές οπλοπολυβόλου ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 πολίτες και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ο στρατός μετέβη με τανκς στην πλατεία αλλά δεν παρενέβη στις συμπλοκές, σύμφωνα με τον φιλοδημοκρατικό διαδηλωτή Mustafa el-Naggar.

Η ένταση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, όταν οι φιλοκυβερνητικοί «διαδηλωτές» προσέγγισαν την κεντρική πλατεία όπου για μέρες καταλύουν χιλιάδες πολιτών. Η έλευσή τους επέφερε δραματική αλλαγή στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε μέχρι τότε και μετά από λίγο, οι περί τις 10.000 υποστηρικτές του Μουμπάρακ εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού. Ο στρατός που βρισκόταν μεταξύ των δύο στρατοπέδων τους επέτρεψε να περάσουν και να επιτεθούν χωρίς να επέμβει.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό τουλάχιστον ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου.

«Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, που απλά επαναλάμβανε ότι είχε μεταδώσει το Ελ Αραμπίγια. Γιατρός ωστόσο από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε νεκρούς από σφαίρες και ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί από τις κινητοποιήσεις των εννιά ημερών ανέρχονται πλέον κοντά στους 300.

tvxs.gr

ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: