ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Δημόσιο έδωσε επιχορηγήσεις στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να αναλάβει την εκμετάλλευση ορυχείων στη Χαλκιδική. Τώρα άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ζητά να επιστραφούν από την εταιρεία οι επιδοτήσεις καθώς κρίθηκαν παράνομες.Παράλληλα, αντιμετωπίζει νέους πονοκέφαλους καθώς η σχετική έρευνα της Ε.Ε. έδειξε ότι η αποτίμηση της περιουσίας που μεταβιβάστηκε στην Ελληνικός Χρυσός -χωρίς μάλιστα να εισπράξει ούτε ευρώ- ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικά αποτιμήθηκε.
Η απόφαση
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που ελέγχεται μετοχικά από την European Goldfields (βασικότερος μέτοχος της οποίας είναι η Ελλάκτωρ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα και των επιχειρηματιών Δημ. και Ανασ. Καλλιτσάντση και Δημήτρη Κούτρα), πρέπει να επιστρέψει 14 εκατ. ευρώ, που έλαβε από επιδοτήσεις που κρίθηκαν παράνομες και 1,34 εκατ. ευρώ φόρο. Σύμφωνα με την απόφαση, η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 έναντι 11 εκατ. ευρώ (το Δημόσιο δεν πήρε ούτε ευρώ, γιατί τα χρήματα πήγαν στην TVX) ήταν κατώτερη της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων (μελέτη αποτίμησης υπολόγισε την αξία της μετά την πώληση σε 25 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η
Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «παραδόξως, οι υπηρεσίες της Επιτροπής για τη συγκεκριμένη απόφαση, επικαλούνται έκθεση που συντάχθηκε μεταγενέστερα και υπολογίζουν, μετά από δική τους ερμηνεία, την αξία της συναλλαγής σε 25 εκατομμύρια ενώ, αντιθέτως, η έκθεση αυτή προσδιορίζει αρνητική αξία». Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι η εταιρεία θα λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η σημερινή αξία της Ελληνικός Χρυσός «απέχει» έτη φωτός από τότε. Η χρηματιστηριακή αξία της European Goldfields, της οποίας το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Η αξία της αυξήθηκε σημαντικά το 2010, όταν η θυγατρική της υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια για επέκταση της εξορυκτικής της δραστηριότητας στη Χαλκιδική.
Με άλλα λόγια, το ελληνικό Δημόσιο, που παραχώρησε το 2003 την άδεια για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας στην Ελληνικός Χρυσός, έχει εισπράξει ελάχιστα από την πώληση και από φόρους κερδών ή άλλους φόρους. Αντίθετα, η περιουσία των μετόχων της εταιρείας, που εκμεταλλεύεται τον ελληνικό ορυκτό πλούτο, αποτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ.
Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου