Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” ΤΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ …ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ληφθούν μέτρα για το άσυλο, την υποδοχή και τη διαμονή των μεταναστών στην Ελλάδα, όπως και τον επαναπατρισμό τους.

Παρότι το τριετές πρόγραμμα “τρέχει” από πέρσι, παρουσιάζει μηδενική απορροφητικότητα και πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν πως μέχρι το καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί να  εκταμιευτούν τα πρώτα 100 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν έχει κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πως το περασμένο Σαββατοκύριακο επιτροπή του ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) είχε αλλεπάλληλες επαφές μεΣτον “αέρα” τα 200 εκατ. ευρώ των μεταναστών (ΦΩΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ) φορείς του νομού Έβρου και διαπίστωσαν πως οι τοπικοί παράγοντες ούτε καν ενημέρωση έχουν για όσα αποφασίζονται για το μεταναστευτικό, και ειδικά για τις δράσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή τους. Τα δύο μέλη της επιτροπής, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων, βλέποντας πως υπάρχει έλλειψη συντονισμού και ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια που κρατούν παγωμένες όλες τις διαδικασίες. “Δεν είναι θέμα μόνο χρημάτων ή κονδυλίων. Θέλουμε να δούμε πώς μπορεί να ξεσκαλώσουν τα πράγματα”, είπε χαρακτηριστικά στη “Μ” το μέλος της επιτροπής της FRA που επισκέφθηκε τον Έβρο, Ιωάννης Δημητρακόπουλος.

Το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε να δοθεί στις ελληνικές υπηρεσίες από τα ταμεία προσφύγων, συνόρων και επιστροφών της ευρωπαϊκής διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθεί το action plan (σχέδιο δράσης) που υποβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκταμίευση του ποσού θα γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται στο σχέδιο.

Τα τέσσερα σημεία του αφορούν την υποδοχή των μεταναστών με τις κατασκευές δομών (πρώτων κέντρων φιλοξενίας) σε Έβρο και νησιά, τη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου που ήδη έχει προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση και την ίδρυση επιτροπών, τη δημιουργία κέντρων που θα αφορούν ασυνόδευτους ανηλίκους και όσους περιμένουν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το τελευταίο σημείο αφορά τον επαναπατρισμό των μεταναστών, ειδικά αυτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ακόμη και με τη χορήγηση ειδικών οικονομικών κινήτρων.

Αυτό που παρατηρείται όμως μέχρι σήμερα είναι πως δεν υποβλήθηκε καμία μελέτη από τις ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να απορροφηθούν χρήματα από το κονδύλιο των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκταμιευτεί ένα ποσό της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά “τρέχοντα θέματα”, όπως τα χαρακτήρισε πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από την πλευρά του υπουργείου πάντως αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για απορρόφηση του ποσού, παρά μόνο στην τριετία που “τρέχει” το πρόγραμμα. Αντίθετα, πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλεγαν ότι ο χρόνος “κυλά επικίνδυνα σε βάρος του σχεδίου”, επιβεβαιώνοντας πως δεν έχει κατατεθεί καμία μελέτη.

Έλλειψη συντονισμού

Οι διαπιστώσεις των παραγόντων του ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές, παρότι δεν έχουν βγάλει οριστικά συμπεράσματα για να συντάξουν την έκθεσή τους. Άλλωστε η τριήμερη επίσκεψή τους στον Έβρο το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε με δεδομένες τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται στην επίλυση των μεταναστευτικών προβλημάτων. Η ελληνική πλευρά, αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις, ανέφερε πως η διαχείριση μεγάλων μεταναστευτικών ροών εμπόδιζε την υλοποίηση του σχεδιασμού, αλλά και όταν αυτό αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την ενεργοποίηση Στον “αέρα” τα 200 εκατ. ευρώ των μεταναστών (ΦΩΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)της Frontex, πάλι δεν προωθήθηκε τίποτε.

“Ο δικός μας ρόλος είναι όχι μόνο να αποτυπώσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον Έβρο, αλλά να δούμε τι είναι ακριβώς αυτό που εμποδίζει στη βελτίωσή της, ποιες διαδικασίες κολλούν”, είπε ακριβώς το μέλος της επιτροπής της FRA Ιωάννης Δημητρακόπουλος. “Άλλωστε την κατάσταση τη μετέφερε στο κοινοβούλιο ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη”. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και της περίθαλψής τους. “Στον Έβρο έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση”, παρατήρησε ο κ. Δημητρακόπουλος. “Είναι μια δύσκολη κατάσταση, με κέντρα κράτησης που έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, επομένως και οι συνθήκες γίνονται ακόμη περισσότερο δύσκολες. Χρειάζεται να εξορθολογιστεί το σύστημα κράτησης, αφού πρέπει να καταλάβουμε πως δεν πρόκειται για φυλακές - οι μετανάστες δεν είναι ποινικοί αλλά διοικητικοί κρατούμενοι”, τόνισε.

Σχετικά με το πρόβλημα συντονισμού έφερε ως παράδειγμα την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών. “Στον Έβρο υπάρχει ένα κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ και ένα κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά είναι πολύ μικρές μονάδες για να αντιμετωπίσουν τέτοιους αριθμούς. Το ερώτημα είναι πως λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Αλεξανδρούπολη, υπάρχει ένα μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο με πολλούς γιατρούς και αυτή η δομή δεν χρησιμοποιείται”. Παράλληλα η ευρωπαϊκή επιτροπή συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς (περιφερειάρχη και δημάρχους), προκειμένου να εξετάσουν πώς μπορεί να γίνει ο συντονισμός κεντρικής και τοπικής εξουσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

“Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για ό,τι σχεδιάζεται, ούτε επίσημη αλληλογραφία. Μαθαίνουμε ανεπίσημα, όπως κι εσείς. Για τον φράχτη, παραδείγματος χάριν, δεν μας ρώτησε κανείς”, υποστήριξε ο Ευάγγελος Μαρασλής, αντιδήμαρχος Ορεστιάδας που έχει διατελέσει και δήμαρχος στη Νέα Βύσσα. Οι εκπρόσωποι του FRA συναντήθηκαν ακόμη με τις αστυνομικές αρχές και με τους επικεφαλής της Frontex.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε προπαγανδοχουντοmedia για τους νομιμους τα παιρνουμε οχι για τους παρανομους

Ανώνυμος είπε...

το νεο dvd της τζουλιας με 2 μαυρους!
το έχει με ήχο κομπλέ online και links για download εδώ http://goo.gl/LyyDM