Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Καταγγελίες για στρατολογήσεις παιδιών που είναι στα πρώτα στάδια της εφηβικής ηλικίας τους από το στρατό και τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό μέρος του Τσαντ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Οι καταγγελίες δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο μέρες πριν από την Ημέρα της Ερυθράς Χειρός, μιας παγκόσμιας μέρας με στόχο να αναπτυχθεί ισχυρή δράση ενάντια στη χρήση παιδιών ως μάχιμων που υπολογίζονται παγκοσμίως σε 250.000.

Η οργάνωση συνέλεξε μαρτυρίες από περισσότερους από 40 πρώην και νυν παιδιά-στρατιώτες στο Τσαντ και  καταγγέλλει ότι αγόρια ηλικίας ακόμη και 13 ετών πολεμούν, ενώ ακόμη νεώτερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως μεταφορείς.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα στρατόπεδα στο ανατολικό Τσαντ όπου διαμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ, την επαρχία του γειτονικού Σουδάν, προσφέρουν ουσιαστικά μεγάλες δυνατότητες στρατολογήσεων.

Όπως δήλωσε ένας στρατιώτης που έχει ενταχθεί στη σουδανική ένοπλη οργάνωση Κίνηση Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM) στους ερευνητές της οργάνωσης “δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να κάνεις εδώ, δεν υπάρχουν δουλειές, σχολεία, λεφτά και εγώ είμαι φτωχός. Στο JEM δεν πληρωνόμαστε αλλά όταν πολεμάμε, παίρνουμε πράγματα από τον εχθρό”.  

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, να διατάξει το στρατό να σταματήσει να στρατολογεί παιδιά και να συνεργαστεί με τα προγράμματα αποστράτευσης.

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: