Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

ΑΝΕµΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗ ΡΟΔΟ µΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΧΛµ. ΤΗΝ ΩΡΑ

Ξεπερνούσε τα 200 χλµ. την ώρα η ταχύτητα περιστροφής του ανεµοστρόβιλου που έπληξε προχθές τη Ρόδο και είχε ως αποτέλεσµα να καταστραφεί ολοσχερώς ένα παραλιακό εστιατόριο και να προκληθούν σοβαρές ζηµιές τόσο σε σπίτια όσο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που διεκόπη, διότι βρέθηκαν λαµαρίνες να κρέµονται πάνω στα καλώδια της ∆ΕΗ.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο µετεωρολόγος, δρ Μιχάλης Σιούτας, από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρµογών του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, που είναι ειδικός στα φαινόµενα αυτά, «επρόκειτο για έναν σφοδρό ανεµοστρόβιλο που σχηµατίστηκε εξαιτίας της ατµοσφαιρικής αστάθειας που επικρατούσε στο νησί».

Η αυξηµένη υγρασία που επικρατούσε εξαιτίας της βροχής σε συνδυασµό µε την απότοµη πτώση της θερµοκρασίας και της µεταβολής των ανέµων, προκάλεσε µέσα σε λίγα λεπτά τον σχηµατισµό του ισχυρού – έως σφοδρού – ανεµοστρόβιλου.

«Η Ρόδος είναι από τις περιοχές του ελλαδικού χώρου πουστατιστικά έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν να εµφανίζεται κάποιος ισχυρός ανεµοστρόβιλος», προσθέτει ο κ. Σιούτας.

«Στην τελευταία έρευνα που κάναµε και η οποία δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Atmospheric Research, διαπιστώσαµε ότι τις µεγαλύτερες στατιστικές πιθανότητες για την εµφάνιση τέτοιων σφοδρών φαινοµένων έχουν η Κέρκυρα, η Ηλεία, η Ζάκυνθος και η Ρόδος». Πριν από τρεις εβδοµάδες ανεµοστρόβιλος έπληξε την περιοχή Παστίδα της Ρόδου και προκάλεσε ζηµιές σε αγροικίες. Λίγες ηµέρες αργότερα και πάλι ανεµοστρόβιλος µικρότερης ισχύος χτύπησε και την πόλη της Ρόδου, χωρίς όµως να προκαλέσει θύµατα ή ζηµιές.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται κατά µέσο όρο 15 µε 20 ισχυροί ανεµοστρόβιλοι ή σίφωνες ξηράς όπως λέγονται. Πέρυσι καταγράφηκαν 20 ανεµοστρόβιλοι, ενώ 40 τέτοια φαινόµενα σηµειώθηκαν τόσο το 2007 όσο και το 2009.

Οι ανεµοστρόβιλοι δηµιουργούνται από καταιγιδοφόρα νέφη. Μία καταιγίδα διαρκεί κατά µέσο µία ώρα.

Από τη βάση του νέφους, που µπορεί να απέχει από το έδαφος ακόµη και ένα χιλιόµετρο, ξεπηδά µία στήλη αέρα υπό µορφή χοάνης που καθώς κατευθύνεται στο έδαφος, στενεύει.

Συνήθως εµφανίζονται πάνω από πεδινές περιοχές αλλά και σε παράκτιες περιοχές επειδή ευνοούνται από τη διακύµανσης της θερµοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.

Η εµφάνιση του ανεµοστρόβιλου συνοδεύεται από έντονο βουητό και ανάλογα µε το πόσο ισχυρός είναι, µπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά µέχρι µισή ώρα. Η απόσταση που διασχίζει στο έδαφος εκτείνεται από 5 µέχρι 10 χιλιόµετρα και το πλάτος της ζώνης στην οποία προκαλεί καταστροφές κυµαίνεται από 100 µέχρι 200 µέτρα. Οι ισχυροί ανεµοστρόβιλοι έχουν τεράστια δύναµη και µπορούν ν’ ανυψώνουν αντικείµενα µεγάλου βάρος. Η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται στην ταχύτητα του περιστροφικού ανέµου που συνδυάζεται µε την πτώση της ατµοσφαιρικής πίεσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από µερικά χρόνια, στον Νοµό Ηµαθίας, ένας ανεµοστρόβιλος είχε ανυψώσει το σκεπαστό τρέιλερ µιας νταλίκας, βάρους µερικών τόνων και το είχε πετάξει 40 µε 50 µέτρα µακρύτερα από τον δρόµο που βρισκόταν.

200
χλµ./ώρα η ταχύτητα περιστροφής του ανεµοστρόβιλου που χτύπησε τη ρόδο 1.000

χιλιοστά βροχής έπεσαν στη Σαµαριά από την αρχή του χρόνου έως χθες 1.300

περίπου χιλιοστά βροχής είναι η µέση ετήσια βροχόπτωση σε περιοχές της Κρήτης
Βροχοπτώσεις κατά... ριπάς

ΚΑΤΑ... ΚΥΜΑΤΑ φθάνουν τα βαροµετρικά χαµηλά στη χώρα µας, προκαλώντας σε κάποιες περιοχές ρεκόρ στα ύψη βροχής. Οι βροχές που από τις αρχές Φεβρουαρίου έφθασαν σε ύψος τα 67 εκατοστά στη Σαµαριά, θα συνεχιστούν και την επόµενη εβδοµάδα µεπιο...

χαλαρό ρυθµό.

Οι χιονοπτώσεις που αναµένεται να σηµειωθούν σήµερα το βράδυ στην Πάρνηθα (χθες το µεσηµέρι η θερµοκρασία στο βουνό ήταν 3 βαθµοί Κελσίου) θα σηµάνουν και τη σταδιακή εξασθένηση του κύµατος κακοκαιρίας που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες 48 ώρες.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο µετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος: «Από το Σάββατο οι βροχοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα, δεν θα έχουν όµως τον έντονο χαρακτήρα των προηγούµενων ηµερών».

Η υποχώρηση των δυνατών βροχοπτώσεων αύριο και την Κυριακή θα συνοδευτεί καιµε πτώση της θερµοκρασίας. Αυτό θα συµβεί επειδή θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο θα φθάσουν ακόµη και τα 8 µποφόρ.

Ετσι, ενώ σήµερα στηνΑθήνα η θερµοκρασία δεν θα ξεπεράσει το µεσηµέρι τους 9 βαθµούς Κελσίου, αύριο Σάββατο η µέγιστη θερµοκρασία θα είναι 10 βαθµοί και την Κυριακή 6 βαθµοί. Στη Θεσσαλονίκη, η θερµοκρασία θα φθάσει σήµερα τους 5 βαθµούς ενώ το Σάββατο και την Κυριακή τους 7 και 6 βαθµούς αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα επόµενα 24ωρα τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν σε όλα τα ορεινά.

Ειδικότερα την Κυριακή τα χιόνια δεν θα περιοριστούν σε ύψος µεγαλύτερο από 800-900 µέτρα, αλλά θα εκδηλωθούν και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου µε χαµηλότερο υψόµετρο.

Γεγονός είναι ότι τις τελευταίες µέρες επισκέπτονται τακτικά τη χώρα µας από τα δυτικά βαροµετρικά χαµηλά συστήµατα που προκαλούν σφοδρές βροχοπτώσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαµαριά, στη ∆υτική Κρήτη, το ύψος της βροχής από τις αρχές του χρόνου έχει φθάσει τα 1000 χιλιοστά ενώ µόνο τον Φεβρουάριο το ύψος της βροχής ήταν 670 χιλιοστά», προσθέτει ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος. Πολύ νερό έπεσε εξάλλου και στη Ζαγορά του Πηλίου, 120 χιλιοστά µόνο χθες, τη Φωκίδα,80 χιλιοστά, και στην Ανατολική Στερεά.

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την περασµένη Τετάρτη και τα ∆ωδεκάνησα, όπου το ύψος της βροχής ξεπέρασε µέσα σε δύο ώρες στην Κάλυµνο τα 30 χιλιοστά και στην Πάτµο τα 44 χιλιοστά.

ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: