Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2011

«ΚΛΕΒΟΥΝ» Ο,ΤΙ ΤΡΩΓΕΤΑΙ...ΕΛΛΑΣ,ΕΛΛΗΝΩΝ 2011

Τα αποφάγια για να σιτιστούν ή ο,τιδήποτε άλλο τους φανεί χρήσιμο για να ντυθούν ή να σκεπαστούν, αναζητούν σε κάθε κάδο απορριμμάτων άποροι και άστεγοι. Η πείνα τους έχει «θερίσει» και δεν διστάζουν να συγκεντρώσουν μέσα από τα σκουπίδια ο,τιδήποτε τους φανεί χρήσιμο.

Μέσα από τα σκουπίδια προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Οι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι οικονομικοί πόροι τους σπρώχνουν μπροστά σε ότι παλιό, πεταμένο και άχρηστο για άλλους.

Πλέον, όταν ψαχουλεύουν, τους αφήνουν αδιάφορους βλέμματα οίκτου και συμπόνιας. Συνεχίζουν απερίσπαστοι την αναζήτηση. Άλλωστε είναι εμφανές πια ότι δεν είναι οι μόνοι που ξεγελούν την πείνα τους με τα περισσεύματα σπιτιών ή εστιατορίων και φαστ-φουντ που καταλήγουν στον κάδο.

Οι ταλαιπωρημένες φιγούρες μέσα στα σκουπίδια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης.


Καθημερινή τροφή
Πριν από λίγους μήνες, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ αντίκριζαν γνώριμα πρόσωπα έξω από τα καταστήματα να περιμένουν τη στιγμή που θα πεταχτούν στους κάδους τα ληγμένα τρόφιμα από τα ράφια και τα ψυγεία.

Τελευταία, οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τα ληγμένα προϊόντα έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστική περίπτωση μάρκετ στην περιοχή του Φυτόκου, έξω από το οποίο, όπως είχε γράψει ο «Τ», ανέμεναν την τοποθέτηση στους κάδους των ληγμένων τροφίμων μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ατόμων.

Οι υπάλληλοι περιγράφουν ότι μήνες τώρα οι εικόνες είναι ακόμη πιο θλιβερές. Νωρίς, το πρωί, γνωρίζοντας πια τις ώρες που το μάρκετ αδειάζει τα ράφια του από τα ληγμένα, κάνουν «ουρά»... μπροστά από το σημείο απόρριψης των σκουπιδιών.











Νυχτοκάματο του τρόμου



Ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Ιάσονος με Κ. Καρτάλη. Η πόλη άδεια... Σε αραιά χρονικά διαστήματα, εμφανίζεται κάποιο αυτοκίνητο που διασχίζει τον κεντρικό δρόμο.

Γύρω στις 3 το πρωί, η ησυχία της νύχτας κάνει ακόμη πιο εκκωφαντικούς τους θορύβους της απόπειρας δύο δραστών να σπάσουν τη τζαμαρία ενός καφέ.

Με κουκούλες στο πρόσωπο και λοστάρια στα χέρια τα δύο άτομα χτυπούν μανιωδώς τη τζαμαρία, στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στο εσωτερικό της για κλοπή.

Νεαρός περιπτεριούχος, σε κοντινό σημείο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη δράση των αδίστακτων διαρρηκτών, που δεν δείχνουν να τους ενδιαφέρει ότι έγιναν αντιληπτοί.

Οι προσπάθειες των αγνώστων ατόμων να εισβάλουν στο καφέ δεν έχουν αποτέλεσμα και εγκαταλείπουν το στόχο τους. Στη θέα του περιπτέρου που λειτουργεί, κινούνται προς το σημείο.

Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου αρπάζει στα χέρια ένα λοστάρι, απομεινάρι μιας από τις τελευταίες πορείες που εγκατέλειψε στο δρόμο διαδηλωτής. Το σφίγγει στα χέρια του και ετοιμάζεται για όλα. Ταυτόχρονα ρίχνει διαρκείς ματιές γύρω του, μήπως και εντοπίσει κανέναν περαστικό που θα φόβιζε τους κουκουλοφόρους, που αναζητούσαν τη «λεία» τους. Μάταια, όμως.

Τα δύο άτομα συνεχίζουν να πλησιάζουν απειλητικά στο περίπτερο. Για καλή τύχη του ιδιοκτήτη του από κάθετο δρόμο στρίβει αυτοκίνητο ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας. Ο περιπτεριούχος του κάνει σήμα να σταματήσει και εκείνος ανταποκρίνεται.

«Βάλε σε λειτουργία τις σειρήνες. Μη ρωτάς θα σου πω...», του λέει. Ο σεκιουριτάς ανάβει το φάρο και ο ήχος τρομοκρατεί τελικά τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι το βάζουν στα πόδια και εξαφανίζονται.

Το πρώτο φως της ημέρας απομακρύνει τον κίνδυνο. Ο ιδιοκτήτης του καφέ πληροφορείται από τον «γείτονα» τι προηγήθηκε το βράδυ. Και οι δύο μαθαίνουν αργότερα ότι οι ίδιοι γλίτωσαν, όχι, όμως, και κοντινό κατάστημα στο οποίο κατάφεραν τελικά να εισβάλουν οι διαρρήκτες.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε ? πως και δεν σχολιάζουν εδώ τα 5-10 φασισταρια που γραφουν στα θεματα για μπατσους και μεταναστες? αλλα βέβαια ποιος να τα βάζει με το ΔΝΤ και τους τραπεζίτες... ποιο εύκολο να βρίζεις φτωχούς και ξένους