Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ ΤΕΜΠΗ … ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΟ 2013 !!!

Το καλοκαίρι του 2013, αντί για το φθινόπωρο του 2012 πρόκειται να παραδοθούν στην κυκλοφορία οι σήραγγες των Τεμπών. Αυτό εκτιμούν με βάση τα σημερινά δεδομένα οι επιτελείς της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α. Ε., αποδίδοντας την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος στα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις. Η εταιρεία, πάντως, είναι η πρώτη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης, ζητώντας επιμήκυνση της περιόδου παραχώρησης και μείωση των εσόδων του Δημοσίου από τα διόδια.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, λοιπόν, άνοιξε τα χαρτιά της πριν από λίγες ημέρες, καταθέτοντας στο υπουργείο Υποδομών μια συγκεκριμένη πρόταση, που να περιλαμβάνει τη μείωση των διοδίων, αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες των τραπεζών.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιμήκυνση της περιόδου παραχώρησης, αλλά και την καθυστέρηση της ημερομηνίας στην οποία το Δημόσιο ξεκινά να εισπράττει σημαντικό μερίδιο από τα διόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί της ΠΑΘΕ) έχει προσλάβει ως σύμβουλο στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο τη Societe Generale, ενώ σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει το Δημόσιο (Ernst & Young) και η Ολυμπία Οδός (Deutsche Bank).

Ενα από τα νέα δεδομένα που πρόκειται να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση της σύμβασης με την εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι η παράταση του χρονοδιαγράμματος. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, εκτιμάται ότι οι σήραγγες των Τεμπών (που αποτελούν άλλωστε και το κύριο τεχνικό αντικείμενο της σύμβασης) θα παραδοθούν στην κυκλοφορία 10 μήνες αργότερα από το αρχικά συμφωνηθέν (Σεπτέμβριος 2012). Αιτία, όπως υποστηρίζουν, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απαλλοτρίωση δύο περιοχών στη Σκοτίνα και τον Πλαταμώνα Πιερίας, περί της τρίτης σήραγγας (Τ3). Στην πρώτη από τις δύο περιπτώσεις έχει τεθεί σε εφαρμογή η «Ολυμπιακή» νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων προκειμένου να γίνει επίταξη της γης, ενώ στη δεύτερη η (δικαστική) διαδικασία απαλλοτρίωσης βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και δεν υπάρχει λόγος να κινηθεί άλλη διαδικασία.

Πάντως, τόσο η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, όσο και η Νέα Οδός (Ιονία Οδός και Μεταμόρφωση Σκάρφεια της ΠΑΘΕ) έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνουν μέσω του υπουργείου Υποδομών τα στοιχεία όσων αρνούνται να καταβάλλουν διόδια, μετά το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 5 Ιανουαρίου). Ηδη η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία περίπου 400-500 ατόμων, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει αριθμός των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Νέα Οδός. Πηγές της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, πάντως, διευκρίνιζαν χθες ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση εντολών πληρωμής, αναμένοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών κ. Δημ. Ρέππας. Και οι πέντε κοινοπραξίες, πάντως, ετοιμάζονται να ανοίξουν από κοινού τα χαρτιά τους την επόμενη εβδομάδα, έχοντας εξαγγείλει συνέντευξη Τύπου. Αντίθετα, το υπουργείο Υποδομών εξακολουθεί τους τελευταίους έξι μήνες να τηρεί σιγήν ιχθύος, παρέχοντας επίσημη ενημέρωση σε θέματα δημοσίων έργων και παραχωρήσεων μόνο με αφορμή επερωτήσεις βουλευτών...

Ανοιγμα διοδίων

Εν τω μεταξύ, το κίνημα ενάντια στα διόδια καλά κρατεί. Την προσεχή Κυριακή έχει προγραμματιστεί στις 3 το μεσημέρι άνοιγμα των διοδίων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής Οδού.

Του Γιωργου Λιαλιου

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: