Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

ΣΕ ΥΨΗΛΟ 2,5 ΕΤΩΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΠΡΕΝΤ ΛΟΓΩ ΛΙΒΥΗΣ…ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΦΟΡΜΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ…

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο Μπρεντ στις τιμές του οποίου προμηθεύεται η Ευρώπη αυξήθηκαν 2 δολ. φθάνοντας τα 104,5 δολ. αφού πρώτα άγγιξαν τα 105,1 δολ.,επίπεδα που είναι τα υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Αντίστοιχα, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3 δολ. φθάνοντας τα 89,25 δολ/βαρέλι.
Αιτία της ανόδου αυτής είναι μία από τις πιο αιματηρές εξεγέρσεις στην περιοχή της Β.Αφρικής-Μ.Ανατολής που συμβαίνει στη Τρίπολη της Λιβύης με συνέπεια οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να θρηνούν νεκρούς και οι φυλετικοί αρχηγοί να καταφέρονται κατά του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι λέγοντας πως μονάδες του στρατού έχουν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση. Απειλούν, δε, πως αν δεν σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών θα περικόψουν τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Δύση.

Η Λιβύη παρήγαγε 1,58 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο και σοβαρές διακοπές της παραγωγής της θα σημάνουν σοβαρές στρατηγικές απειλές για τις δυτικές κυβερνήσεις. Η Ιταλία θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε μία τέτοια περίπτωση, αν και προς το παρόν εκπρόσωποι της ιταλικής πετρελαϊκής Eni Societa διαβεβαιώνουν πως οι παραδόσεις συνεχίζονται κανονικά το τελευταίο 24ωρο.

Πάντως, σήμερα οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μόλις γνωστοποιήθηκε πως εργάτες που απεργούν σταμάτησαν τη παραγωγή πετρελαίου στην πετρελαιοπηγή Nafoora της Λιβύης.

Στο μεταξύ, οι χρηματιστές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ, το Ιράν, για να διαπιστώσουν εάν κλιμακώνεται η ένταση μετά τη χθεσινή σύλληψη της κόρης του πρώην προέδρου Akbar Hashemi Rafsanjani σε απαγορευμένη διαδήλωση. Σύμφωνα με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων, το Ιράν είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία της πετρελαϊκής αγοράς μετά τις πολιτικές ανατροπές σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Και ενώ οι διαδηλωτές στη Λιβύη έχουν δεχθεί τελεσίγραφο από τον Καντάφι πως θα αυξήσει με κάθε τρόπο την ασφάλεια και θα πολεμήσει μέχρι τέλους, η πετρελαϊκή ΒΡ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις προετοιμασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτ. Λιβύη σαν αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εκεί εξέγερσης. Αντίστοιχα, η αυστριακή ενεργειακή εταιρία OMV δήλωσε πως αν και η δράση της στη Λιβύη παραμένει ανεπηρέαστη από τις ταραχές, αποφάσισε να αποσύρει το ξένο προσωπικό που δουλεύει στη χώρα.

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: