Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΕΩΣ 35%

Πέφτουν οι τιμές ενοικίασης των σπιτιών. Στην Αθήνα οι μειώσεις φθάνουν το 20% και στη Θεσσαλονίκη το 35%, σε σύγκριση με τις τιμές του 2009, όπως καταγράφει έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός Chartered Surve-yors.Στα επίπεδα του 15% είναι φθηνότερα φέτος τα ενοίκια και στα Χανιά, παρά το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα αναζητούν καλύτερη στέγη.
«Βουλιάζουν» οι τιμές των ενοικίων έως 35%

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η μείωση των μισθωμάτων προέρχεται από την ανάγκη προστασίας του εισοδήματος των ιδιοκτητών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης προσπαθούν να το προστατέψουν.

Αλλωστε οι κακοπληρωτές έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ιδιοκτητών που προτιμούν να θυσιάσουν ένα μέρος του εισοδήματος, με την προϋπόθεση όμως ο ενοικιαστής να καταβάλλει κάθε μήνα το μίσθωμα.

Κέντρο Αθήνας
Στο κέντρο της Αθήνας το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9 έως 18 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρείται πτώση των τιμών έως 10%.

Στα νότια προάστια οι τιμές κυμαίνονται από 7 έως 16 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και έχουν υποχωρήσει 10%.

Στα ανατολικά και δυτικά προάστια οι μειώσεις των μισθωμάτων φθάνουν το 20%.

Πιέσεις δέχονται και τα βόρεια προάστια με βάση την έρευνα, αφού οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών είναι μικρότερες σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως 15%.

Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μεγαλύτερη πτώση των τιμών και φθάνουν έως 35% στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα, ενώ στα νεόδμητα που βγαίνουν προς ενοικίαση οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή. Στο κέντρο της πόλης οι τιμές τους είναι μειωμένες έως 15%.

Στο Πανόραμα οι ιδιοκτήτες έριξαν την τιμή έως 30% με στόχο να βρουν ενοικιαστή. Στη δυτική πλευρά της πόλης, δηλαδή στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο και το Κορδελιό τα μισθώματα μειώθηκαν από 15% έως 20%.

Στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν έως 35%
«Αντέχουν» οι τιμές ακινήτων στην Αττική

«Αντοχή» δείχνουν οι τιμές ακινήτων στην περιοχή Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν υποχωρήσει έως 35% για τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα, ενώ στα καινούργια έχουν μειωθεί έως 30%. Στην Αθήνα, παρά την οικονομική κρίση και την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, οι κατασκευαστές δεν «βιάζονται» να ρίξουν τις τιμές με σκοπό την προσέλκυση πελατείας. Με βάση την έρευνα της «Δανός», οι τιμές στο λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένουν ίδιες με πέρυσι. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υποχώρηση της τιμής μπορεί να γίνει έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε κάποιες περιπτώσεις να συμφωνήσουν σε μείωση της τελικής τιμής του ακινήτου στα επίπεδα του 20%. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού οι κατασκευαστές, λόγω αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, προχωρούν σε πωλήσεις διαμερισμάτων σε πιο χαμηλές τιμές ελκυστικές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: