Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2011

ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ 400 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Αλλαγές στον τρόπο που δραστηριοποιούνται όλοι οι επαγγελματίες ανά την Ελλάδα φέρνει το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα που συζητείται την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, υπολογίζει το οικονομικό όφελος από την απελευθέρωση σε 30 δισ. ευρώ (13,2% του ΑΕΠ).

Η παραδοχή ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε λίγους και «επώνυμους» κλάδους (νομικούς, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς) αλλά σε περίπου 400 επαγγέλματα που απασχολούν πάνω από 2 εκατ. άτομα γίνεται πλέον ρητά αλλά, για ακόμη μια φορά, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε έστω έναν από τους ενδιαφερόμενους κλάδους.

Και τούτο παρά τη σαφή σχετική ερώτηση που τίθεται στην Εκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων, με την οποία υποχρεούται πλέον βάσει του κανονισμού της Βουλής να πληροφορεί ο νομοθέτης βουλευτές και πολίτες για τις αλλαγές που φέρει κάθε ρύθμιση.

Στην ερώτηση «αναφέρατε ρητά ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων αφορά η αξιολογούμενη ρύθμιση» το υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρει ονομαστικά ούτε ένα επάγγελμα. Απλά λέει ότι η «απελευθέρωση» αφορά «στο σύνολο των επαγγελμάτων» και το πιστοποιεί παραπέμποντας σε σχετικές μελέτες του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ.

Υιοθετεί μάλιστα την εκτίμηση του ΙΟΒΕ που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη άνοιξη, υπολογίζοντας όφελος 13,2% επιτάχυνση του ΑΕΠ (την οποία στελέχη του υπουργείου επέκριναν ως υπερβολική μήνες πριν).

Η εκτίμηση αυτή πιστοποιεί ότι η «απελευθέρωση θα αγγίξει τους πάντες. Βασίζεται στην υπόθεση ότι απελευθερώνονται όποιοι περιορισμοί σήμερα υπάρχουν, ακόμη και γραφειοκρατικοί. Δηλαδή δεν αίρονται μόνο οι διοικητικοί περιορισμοί σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχουν (ελάχιστες ή μέγιστες τιμές, περιορισμοί στην ιθαγένεια, εδαφικοί, αριθμητικοί κ.λπ.) αλλά και κάθε κανόνας που εμποδίζει την ελεύθερη είσοδο και δραστηριότητα σε έναν κλάδο.

Πρόκειται για αλλαγές που αλλάζουν άρδην τον τρόπο άσκησης δραστηριότητας στην Ελλάδα, προσφέροντας ένταση του ανταγωνισμού και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τιμές, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο, θα φέρουν τριγμούς σε πολλά επαγγέλματα που έχουν «προσαρμοστεί» στις σημερινές συνθήκες και πλέον επιβιώνουν υπό οριακές οικονομικές συνθήκες.

Με άλλα λόγια, ενώ ο νόμος προβλέπει 4 μήνες προσαρμογής, είναι πιθανό τον Ιούνιο, όταν θα «ανοίξει» κάθε δραστηριότητα που δεν θα εξαιρεθεί με ξεχωριστή ρύθμιση (άγνωστη ακόμη για τους πολίτες), ο ενδιαφερόμενος επαγγελματίας να το μάθει στο παρά πέντε, μη έχοντας χρόνο για να ετοιμαστεί για τις αλλαγές.

«Τι αλλάζει»

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι καταργούνται 10 περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση όλων των επαγγελμάτων. Καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος. Δεν θα απαιτείται δηλαδή άδεια για πώληση αγαθών σε λαϊκές και υπαίθριες αγορές ή για τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών καταστημάτων κοντά σε πόλεις.

Καταργούνται οι προβλέψεις απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων (π.χ. φρέσκου ψωμιού ή φαρμάκων από σούπερ μάρκετ) και οι γεωγραφικοί περιορισμοί, για παράδειγμα στις σχολές οδήγησης, η απαγόρευση ίδρυσης κομμωτηρίων, σινεμά ή θεάτρων κοντά σε ναούς, σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ορφανοτροφεία, ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, στρατόπεδα, εργοστάσια ή βιβλιοθήκες. Επίσης αίρεται η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών (π.χ. στη διαμονή σε ξενοδοχεία ή κάμπινγκ).

Ολοι αυτοί οι περιορισμοί αφορούν δεκάδες επαγγέλματα, αλλά όχι όλα. Στο νόμο δεν προβλέπεται η άρση «περιορισμών» με βάση τη μαθητεία, τα προσόντα, την ηλικία ή το ωράριο. Ωστόσο, καθώς οι παραπάνω περιορισμοί ήδη έχει νομοθετηθεί ότι καταργούνται (οδηγία Μπολκεστάιν) αλλά αυτό δεν έχει γίνει στην πράξη, εκτιμάται από αρμόδια στελέχη της αγοράς ότι η ρήση του υπουργείου περί απελευθέρωσης όλων των επαγγελμάτων σημαίνει ότι η απελευθέρωση και των 2 νόμων θα «πακεταριστεί».

Δηλαδή προωθείται η απλοποίηση της αδειοδότησης ώστε με σαφείς και «ανοικτούς» κανόνες όποιος έχει συγκεκριμένο πτυχίο, προϋπηρεσία ή μαθητεία (και σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.) να ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα με μία αίτηση σε ένα σημείο επαφής με το Δημόσιο.

Οι αλλαγές διευρύνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καυστηρατζήδες ψυκτικοί κ.λπ.) περιορίζοντας τους όρους αδειοδότησης, στην παροχή του τουριστικών υπηρεσιών (πρακτορεία, σίτιση κ.λπ.) και σε άλλες υπηρεσίες, όπως πιστοποίησης προϊόντων, ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης κ.ά.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: