Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΠ «ΚΑΙΕΙ» ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ


Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε αξιωματούχους της ΕΥΠ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Διοίκησης Εργου καθώς και στον γενικό υπεύθυνο του έργου που ενεπλάκησαν στην ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης συνόρων επιρρίπτει η απόρρητη έκθεση που συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και φέρνει στο φως η «Κ». Στο πόρισμα ζητείται επίσης να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος στελεχών της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε. Π.) Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), καθώς από τον έλεγχο προέκυψαν ενδείξεις για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Το πόρισμα, για τον λόγο αυτόν, υπεβλήθη εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, και στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για την υπόθεση, ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε (μετά την υποβολή του πορίσματος) προκαταρκτική εξέταση.



Το «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας» είχε προϋπολογισμό 1.583.000 ευρώ και επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 75% από την Ε. Ε. μέσω του Γ΄ΚΠΣ. Το σύστημα, επισήμως, είχε στόχο την «εξυπηρέτηση πολιτών που εμπλέκονται στη διασυνοριακή μεταφορά ανθρώπων και αγαθών», ενώ μέρος των πληροφοριών θα παρέχονταν ελεύθερα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΥΠ. Η σύμβαση υπεγράφη το 2008, επί ηγεσίας κ. Ι. Κοραντή. Εσωτερικός έλεγχος, ωστόσο, που διενεργήθηκε το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2009 με απόφαση της νέας διοίκησης της υπηρεσίας αποκάλυψε αποκλίσεις από τους όρους της σύμβασης και το έργο «πάγωσε». Στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης με έγγραφό του προς το υπ. Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε. προγράμματα.


Στα γενικά συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι «το φυσικό αντικείμενο του υπ' όψιν έργου δεν συνάδει με την αποστολή και τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επομένως η υπηρεσία δεν έχει λόγο να εμπλακεί στην υλοποίησή του». Σε άλλο σημείο του κειμένου γίνεται λόγος για «διοικητική αταξία» της ΕYΠ και στα τρία στάδια υλοποίησης του έργου. Ευθύνες προκύπτουν και για τους υπευθύνους στην ΚτΠ, καθώς «οι παρατυπίες δεν επισημάνθηκαν παρότι έχει (η ΚτΠ) την ευθύνη παρακολούθησης όλων των φάσεων εκπόνησης και εκτέλεσης του έργου». Οι επιθεωρητές, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω διαπιστώνοντας ότι «η αίτηση για ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας υπεβλήθη εκπρόθεσμα, δεν τηρήθηκαν οι όροι δημοσιότητας που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, το δε έργο δεν πληρούσε τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ένταξη και τη χρηματοδότησή του από την ΚτΠ και έπρεπε ευθύς εξαρχής να απορριφθεί»!


Το απόρρητο πόρισμα για την ΕΥΠ αποδίδει πειθαρχικές ευθύνες στον πρόεδρο και τα μέλη της ομάδας διοίκησης έργου για παράβαση καθήκοντος, καθώς όπως αναφέρεται «προέβησαν την 28η Αυγούστου 2009 στην προσωρινή παραλαβή του έργου με τη σύνταξη πρωτοκόλλου παρότι το συμβατικό και φυσικό αντικείμενο δεν είχε ολοκληρωθεί (...) προκειμένου να καταβληθεί στον ανάδοχο το μη οφειλόμενο τίμημα». Οι επιθεωρητές αποδίδουν ευθύνες και στον υπεύθυνο έργου για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, καθώς «δεν επεσήμανε ως ώφειλε τις καθυστερήσεις και της παρατυπίες που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση του έργου». Τέλος, οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των στελεχών της υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος ΚτΠ για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους».


Του Γιαννη Σουλιωτη


ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την πρόταση του diaskronos και θα δανειστώ την πρόταση για να την αναρτήσω στο blogaki μου...