Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

Η Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά όχι και του ίδιου του πρώην προέδρου, ζήτησε η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται.

Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει οι αιγυπτιακές αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί συνολικά από την Ε.Ε. κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας. Συγκεκριμένα θα τεθεί το ζήτημα του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων επτά πρώην αξιωματούχων του αιγυπτιακού καθεστώτος. "Υπάρχουν έξι ή επτά Αιγύπτιοι, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ανάμεσά τους ο Μουμπάρακ", δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Παράλληλα η Ε.Ε. θα συζητήσει το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες των νότιων ακτών της Μεσογείου και ειδικότερα τις προοπτικές επενδύσεων και υποστήριξης κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως διαμήνυσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφορικά με το πάγωμα των περιουσιών, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν  ανακοινώσει ότι έλαβαν και εξετάζουν το αίτημα των αιγυπτιακών αρχών και ότι προτίθενται να συνεργαστούν, όπως έγινε και στην περίπτωση της Τυνησίας. Το όνομα του Μουμπάρακ δεν περιλαμβάνεται στα αιτήματα που υποβλήθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ στην τελευταία σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ο πρώην πρόεδρος κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Ελβετία αποφάσισε να παγώσει “άμεσα” τα περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να κατέχει ο Μουμπάρακ και το περιβάλλον του στο έδαφός της.

ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: