Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011

ΣΤΟΠ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δεν πρόκειται να εκδοθεί στην Τουρκία ο Κούρδος Ασλάν Ταϊφόν Οσκοκ, καθώς ο Αρειος Πάγος απέρριψε το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι τυχόν έκδοση του Κούρδου θα επιδεινώσει τη θέση του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων, διότι ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των αδικημάτων που του αποδίδονται, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο συμμετοχής στην ηγεσία της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο» και ζητούσαν την έκδοσή του προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (8 μήνες και 16 ημέρες).

Οι αρεοπαγίτες, υιοθετώντας την εισήγηση του αντεισαγγελέα Ρούσσου Παπαδάκη, αποφάνθηκαν (απόφαση υπ' αριθμ. 276/2011) ότι οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν είναι ακριβείς και σαφώς καθορισμένες (δεν προσδιορίζεται η συμμετοχική δράση του Οσκοκ, ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης των πράξεων) με συνέπεια να μην μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα έκδοσης.

Υπέρ της μη έκδοσής του είχαν καταθέσει στο δικαστήριο μεταξύ άλλων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Α. Κουράκης και ο Αντ. Καρράς της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: