Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ

Νέες φωτιές ανάβουν οι εκτάσεις της Μητρόπολης Δημητριάδος στις Νηές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, μετά το πόρισμα της Επιθεωρήτριας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, από το οποίο φέρεται να προκύπτει ότι εκτάσεις που η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος πούλησε για τη μεγάλη επένδυση στις Νηές ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο! Νέες καθυστερήσεις αναμένονται στη μεγάλη τουριστική επένδυση που προγραμματιζόταν στην περιοχή, αν η προκαταρκτική εξέταση επιβεβαιώσει το πόρισμα της επιθεωρήτριας.

Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο μετά από αυτή την εξέλιξη και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και μας παρέπεμψε στον νομικό σύμβουλο της ΙΜΔ Μ. Βασιλικό, με τον οποίο ωστόσο η επικοινωνία χθες δεν κατέστη εφικτή παρ’ όλες τις προσπάθειες.

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις οποίες προβλέπεται η τουριστική επένδυση στις Νηές θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί μέγας θόρυβος τα τελευταία χρόνια. Η τοπική Εκκλησία και παλαιότερα που το θέμα είχε θιγεί από πολίτες που αντιδρούσαν στην επένδυση αλλά και από μερίδα του Τύπου, υποστήριζε ότι η έκταση ανήκει στην αδιαφιλονίκητη κυριότητα της Τοπικής Εκκλησίας από αμνημονεύτων χρόνων και απέδιδε το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Από το 1933, επισημαινόταν σε σχετική ανακοίνωση της Ι.Μ.Δ. καλλιεργείται είτε ενοικιάζονταν από αγρότες της περιοχής που εισέπρατταν ανεμπόδιστα επιδοτήσεις από το Δημόσιο, χωρίς ποτέ αυτό να προβάλλει δικαιώματα και αγοράστηκε από την Εκκλησία το 1794 από τους χριστιανούς κατοίκους της Σούρπης, εκδόθηκε ο σχετικός τίτλος ιδιοκτησίας από το τότε αρμόδιο μουσουλμανικό ιεροδικείο, ενώ μεταγενέστερα το ελληνικό κράτος αναγνώρισε την ιδιοκτησία με προεδρικό διάταγμα το 1933.
Ωστόσο μετά από εντολή που δόθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών στην Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας διενεργήθηκε έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή ΝΗΕΣ Σούρπης. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα από τα συμβόλαια που υπέγραψε η Golfing Developers Α.Ε. με την Ι.Μ.Δ. (συμβάσεις μίσθωσης αγρών και αγοροπωλησίας ακινήτων) διαπιστώνεται ότι ενώ το συμβόλαιο περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα παραπάνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903,62 στρ. Δηλαδή η Ι.Μ.Δ. πούλησε ή μίσθωσε 1.545,6 στρέμ. παραπάνω από ό,τι αναφέρεται στο συμβόλαιό της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Ζαφειροπούλου - Οικονομοπούλου, όπου μισθώνει έκταση συνολικού εμβαδού 1601,782 στρεμμάτων ως τμήμα έκτασης των 1.358 στρεμμάτων που αναφέρονται στο δωρητήριο συμβόλαιο (παράλογο).

Επίσης σύμφωνα με τον έλεγχο που έκανε η Κτηματική Υπηρεσία, διαπιστώνεται αδυναμία εφαρμογής των συμβολαίων καθώς δεν προσδιορίζεται ούτε εντοπίζεται η ακριβής θέση των 1.358 στρεμ. που αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 δωρητήριο συμβόλαιο. Όσον αφορά εξάλλου το από 2-9-1933 Π. Διάταγμα, που «περιγράφει» εκκλησιαστική περιουσία παρατηρούμε ότι αναφέρεται μόνο σε εμβαδόν και στο ότι αναφέρεται στη περιοχή Νηές. Δεν έγινε δυνατόν, ούτε καν να συνδεθεί με την επίδικη έκταση, αφού άλλωστε δεν περιγράφονται ούτε κατά προσέγγιση τα όριά του. Ακόμα περισσότερο, κατά τη γνώμη μας δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.
Για την αριθ. 755/1878 απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας, την αριθμ. 1.016/1878 απόφαση Εφετείου Αθηνών και την αριθ. 21/1896 απόφαση του Αρείου Πάγου, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τις αγωγές κατά την Ιεράς Μονής Ξενιάς, το πόρισμα παρατηρεί ότι «αφενός τα όρια που περιγράφονται είναι ασαφή και αφετέρου το διεκδικούμενο εμβαδόν δεν αναφέρεται για αυτό και επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την επίδικη έκταση.»
Τα τουρκικά έγγραφα, εξάλλου που επικαλείται η Ι.Μ.Δ αναφέρονται με ασαφή τρόπο σε τοποθεσίες που έχουν πάψει να ισχύουν και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν, ούτε κατά χονδρική προσέγγισή και σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία ούτε αυτά είναι αποδεικτικά στοιχεία για την επίδικη έκταση.
Ύστερα από τα παραπάνω, το πόρισμα καταλήγει ότι « γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας , είναι ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Ι.Μ.Δ. αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα, τόσο τα εμβαδά, όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά».

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: