Δύο συναντήσεις της δημοτικής αρχής Κερατέας με εκπροσώπους του ομίλου Μπόμπολα στις αρχές του 2007 και μία πρόταση για εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή, η οποία παρουσιάστηκε δημοσίως στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης το 2003 από εκπρόσωπο της εταιρείας, δημιούργησαν στους κατοίκους την πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
Η εταιρεία με ανακοίνωσή της έσπευσε να διαψεύσει κάθε ανάμειξη, εγκαλώντας τη δημοτική αρχή. Τι είχε γίνει, όμως, στις συναντήσεις;
Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ υποστηρίζουν ότι «ο νεοεκλεγείς το 2007 δήμαρχος Σταύρος Ιατρού διεμήνυσε στην εταιρεία ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή και ζήτησε να μην προχωρήσει το χωροθετημένο έργο». Η απάντηση της Ηλέκτωρ Α.Ε., διά στόματος του διευθύνοντα συμβούλου Αθ. Κατρή, ήταν ότι «η εταιρεία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα».
Στην άλλη συνάντηση, όπως τονίζει ο κ. Κατρής, «ο όμιλος πρότεινε ως λύση που θα μείωνε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τη βιοξήρανση, τεχνολογία που η εταιρεία αγόρασε το 2005. Ο κ. Ιατρού μάς είπε ότι προτιμάει να στείλει τα σκουπίδια στο φεγγάρι» συμπλήρωσε. Ο άνθρωπος που μεσολάβησε ώστε να γίνουν οι συναντήσεις ήταν συνεργάτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας.
Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης «η Ηλέκτωρ παρουσίασε δημοσίως πρόταση για δωρεάν εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004» αναφέρουν πηγές της Συντονιστικής.
«Επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο ως εκπρόσωποι πολυμελούς κοινοπραξίας που ευθυνόταν για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον καθαρισμό των χώρων των Ολυμπιακών Αγώνων» απαντά ο κ. Κατρής. «Η πρότασή μας αφορούσε εγκατάσταση που θα λειτουργούσε στα πλαίσια του 2004 και μετά θα περέμενε στο δήμο. Τότε είχαμε αναφερθεί στην τεχνολογία της βιοξήρανσης, χωρίς ακόμη να έχουμε αγοράσει την πατέντα».
Γεγονός είναι ότι η Ηλέκτωρ Α.Ε. δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό για την Κερατέα, όπου κατασκευάστρια εταιρεία αναδείχθηκε η κοινοπραξία Μεσόγειος - ΠΡΟΕΤ - EDRACO Α.Ε. Ο πρόεδρος της Μεσόγειος, Διονύσιος Γεωργόπουλος, είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της μελετητικής εταιρείας ΕΠΕΜ και συνυπήρχε επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο με τον σημερινό πρόεδρο και μέτοχο Ανδρέα Λουκάτο.
Η κοινοπραξία Enviroplan, ΕΠΕΜ, Φραντζής έχει διενεργήσει τις περιβαλλοντικές μελέτες για την Κερατέα και το Γραμματικό, καθώς και για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό. Στα τρία από αυτά (και στην Κερατέα) προκρίνεται ως καταλληλότερη μέθοδος η βιοξήρανση.
Ηλέκτωρ και Μεσόγειος έχουν συνεργαστεί δεκάδες φορές. Στο Γραμματικό η Ηλέκτωρ ανέθεσε υπεργολαβικά το έργο του ΧΥΤΑ στη Μεσόγειο, ενώ στο ενδιάμεσο Κύτταρο Φυλής έγινε το αντίστροφο. Με κοινοπρακτικές συνεργασίες κατασκευάζουν τους ΧΥΤΑ Ηρακλείου, Λασιθίου, Μαυροράχης, Ταγαράδων, Κοζάνης, ενώ σε κάποια σχήματα συμμετέχει και η Bilfiger Berger, μία από τις μεγαλύτερες εργολαβικές εταιρείες της Γερμανίας.
Οι δύο όμιλοι είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν την τεχνολογία της βιοξήρανσης στην Ελλάδα, η οποία αν και φαίνεται να αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στους περισσότερους περιφερειακούς σχεδιασμούς για τα σκουπίδια, εντούτοις έχει μερίδιο αγοράς μόλις 1,19% στις 6 χώρες που τη χρησιμοποιούν παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλ. Οικονομόπουλου.
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου