Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αντιδράσεις προκαλούν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, Φράνσις Ρικαρντιόνε, περί ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με αφορμή τη σύλληψη γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκενεκόν». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι "δεν είναι σωστό ένας πρεσβευτής να κρίνει μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Νεπάλ πρόσθεσε ότι "η εντύπωση αυτή δημιουργείται από τα δημοσιεύματα". Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίγολου χτες συναντήθηκε με τον πρεσβευτή, ο οποίος του είπε πως δεν είχε τέτοια πρόθεση".

"Ο χαρακτήρας της Τουρκίας ως κράτους δικαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη και συνεπώς η υπόθεση δεν πρέπει να εκληφθεί ως υπόθεση ελευθερίας του Τύπου. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να σέβονται την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτους δικαίου", είπε ο Νταβούτογλου.

Ο αμερικανός πρεσβευτής είχε δηλώσει: "Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις συλλήψεις".

Στον Ρικαρντιόνε απάντησε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι "στην Τουρκία υπάρχει περισσότερη ελευθερία τύπου σε σχέση με πολλές χώρες".

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρεσβευτής έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δήλωσε: "Είπα δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε, διότι όντως δεν το κατανοούμε αλλά προσπαθούμε. Δεν αμφισβητείται ο χαρακτήρας της Τουρκίας ως κράτους δικαίου, αλλά είμαστε πάντα υπέρ των ελευθεριών".

Στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, απευθύνθηκε και ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: "Δεν υπάρχει στη χώρα ελευθερία του Τύπου.Την απάντηση στον κ. Αταλάϊ θα δώσουν μάλλον τα σατιρικά περιοδικά".

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: