Τρίτη, Φεβρουαρίου 22, 2011

Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ…ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΕ ΟΣΟ ΟΣΟ…


Τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχημένη συγχώνευση των τραπεζών Alpha - Εθνικής εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στην εκδήλωση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε ότι ο κλάδος δεν πρέπει να λάβει υπόψη του την, για πολλοστή φορά, όπως είπε αποτυχία συγχώνευσης στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του αυτό δεν πρέπει να συμβεί και στον ασφαλιστικό κλάδο. Κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις για να δυναμώσουν την οικονομική τους οντότητα. ''Δεν χρειάζεται να διατηρείται το παραδοσιακό μοντέλο των επιχειρήσεων, πρέπει να δοκιμάσετε νέες μορφές ανοίγματος της αγοράς και προσέλκυσης κεφαλαίων τόσο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όσο και για να βοηθήσετε να ενισχυθεί η τάση αποταμίευσης που στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη'' είπε ο αντιπρόεδρος.
    Ανέφερε την εκτίμησή του ότι το μέλλον του κλάδου θα είναι λαμπρό και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα στο μέλλον ανέφερε ότι όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής ο χρόνος εργασίας θα είναι περιορισμένος σε σχέση με τη διάρκεια της ζωής και ένα σύστημα που θεωρεί αποδοτικό είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα αλλά όπως σημείωσε το ποσοστό κάλυψης των αναγκών του ασφαλισμένου δεν θα είναι για όλους το ίδιο. ''Δεν χρειάζεται να είναι οροφή για εσάς'' είπε στο ακροατήριο ο κ. Πάγκαλος ''η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ασφάλισης για μεγαλύτερα ποσά''.



    Τόνισε τη σημασία του προσανατολισμού των εταιρειών σε νέα σύνθετα προϊόντα και τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ουσιαστικής ασφάλειας για τους ασφαλισμένους αλλά και για τις εταιρείες μέσω ενός αυστηρού συστήματος εποπτείας. Όπως είπε σήμερα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχεικαμμία δικαιολογία για να μην εφαρμόσει στη χώρα μας το αίσθημα ασφάλειας που συνοδεύει αυτό τον τομέα της οικονομίας. Τέλος, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι: ''Ελπίζω να μην έδειξα ότι γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς και να με βάλουν στο υπουργείο Οικονομικών να βάζω φόρους και να κάνω πράγματα που θέλω να αποφύγω, στο τέλος της ζωής μου», δημιουργώντας ερωτηματικά στο ακροατήριο για το πνεύμα της τοποθέτησής του. Στον κ. Πάγκαλο απάντησε η πρόεδρος της συνέλευσης και γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη δηλώνοντας ότι ο κλάδος θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη στο πλαίσιο ενός καλού διαλόγου, όπως είπε. 


    Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Θεοδώρητος ο οποίος ανέφερε ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει στραφεί στην ασφαλιστική κάλυψη ορισμένων ναών έναντι καταστροφών από σεισμούς ή βανδαλισμούς ή άλλες καταστροφές. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πρωτεύουσας για να αλλάξει η εικόνα της στο μέλλον. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ''οι θαυματοποιοί πέθαναν'' και ότι πλέον με λιγότερα λεφτά ο δήμος πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα ''αλλά πλέον δεν μπορούν να καλλιεργηθούν ψεύτικες προσδοκίες στον κόσμο''.


    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Γ. Κώτσαλος σημείωσε με έμφαση ότι τα μέτρα που λαμβάνει και που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση δεν θα φέρουν επενδυτικά κεφάλαια στον κλάδο ενώ τίθεται έντονα ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας στις επιχειρήσεις του κλάδου και από την πολιτική στάση απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση ενδέχεται να προκύπτει όπως είπε συστημικός κίνδυνος για τις εταιρείες του κλάδου. Στο Επικουρικό Κεφάλαιο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 600 με 800 εκατ. ευρώ ενώ ιδιαίτερα για τον κλάδο υγείας σχολίασε ότι οι 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα σύντομα θα κληθούν να έχουν ισχυρά τεχνικά αποθεματικά που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ τα κεφάλαιά τους σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.


    Ο κλάδος δεν συμφωνεί με την επιχειρούμενη προσπάθεια παρέμβασης από την κυβέρνηση στο ύψος των ασφαλίστρων Ζωής καθώς ο κλάδος πιέζεται να μην αυξήσει τα ασφάλιστρα ενώ η διεθνής πραγματικότητα δείχνει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι αυξήσεις , δυστυχώς είναι μεγάλες, είπε ο κ. Κώτσαλος ''το σύνηθες'' όπως είπε ''είναι 10% αύξηση διότι ο κλάδος ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και το κόστος υγείας''. Σημείωσε την αδυναμία του συστήματος να παράσχει αντικειμενικά στοιχεία κόστους και γνωστοποίησε ότι γίνεται μια προσπάθεια σε αυτό το επίπεδο στο πλαίσιο μιας συνεργασίας της ένωσης με το ΙΟΒΕ. Ανέφερε ότι το ''νέο μοντέλο πελάτη'' θέλει να ενημερώνεται από το ιντερνετ για το τί μπορεί να βρει στην αγορά, να αγοράζει το πρόγραμμά του από τον ασφαλιστή και στη συνέχεια να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που αγόρασε χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας.


    Ακόμα πρόσθεσε ότι είναι κοντά ο καιρός που ασφαλιστικά προϊόντα θα τα αγοράζει ο έλληνας καταναλωτής κατευθείαν από εταιρείες του εξωτερικού στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας ενώ ανέφερε ότι δεν γίνεται να νομοθετούν τέσσερα διαφορετικά υπουργεία για τον κλάδο και ζήτησε να υπάρχει υψηλή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε όλα τα θέματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κλάδου ώστε να υπάρχει για τους ασφαλιστές ένας συνομιλητής.


    Παρέθεσε ορισμένα στοιχεία για να δείξει το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και όπως είπε σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 τα ασφάλιστρα συνολικά ήταν 5,25 εκατ. ευρώ, ενώ εάν η αγορά ακολουθούσε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους θα έπρεπε η αγορά αυτή να αποτελεί το 8% του ΑΕΠ και τα ασφάλιστρα να είναι 18,35 εκατ ευρώ. Η αποζημιώσεις στο τέλος του 2010 ήταν 2,8 εκατ ευρώ (θα μπορούσε να είναι 9,90 εκατ ευρώ) και οι επενδύσεις είναι 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να ήταν 113 εκατ ευρώ.


    Συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ είναι 2,2% έναντι 8% το ποσοστό των επενδύσεων επί του ΑΕΠ 4,7% έναντι 49% και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αιτίες υστέρησης είναι κυρίως τα φορολογικά κίνητρα, η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση και τα προβλήματα εποπτείας στο παρελθόν.


    Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΔΣ της ΕΑΕΕ.


    1 Κώτσαλος Γιώργος 


    2 Μαζαράκης Δημήτριος 


    3 Κοκκάλας Θεόδωρος 


    4 Παπανικολάου Πέτρος 


    5 Ζορμπάς Δημήτριος 


    6 Κατσουρίδης Ιωάννης 


    7 Λαπατάς Ιωάννης 


    8 Χατζηιωσήφ Ιορδάνης 


    9 Woirhaye Bernard 


    10 Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος 


    11 Σαρρηγεωργίου Αλέξανδρος 


    12 Μπράβος Φωκίων 


    13 Δημητρίου Παναγιώτης 


    14 Boon Bram 


    15 Zorno Giuseppe 


    16 Kleijnen Eric 


    17 Νεκτάριος Μιλτιάδης 


    18 Μακρόπουλος Νικόλαος 


    19 Βαγιακάκος Παναγιώτης




ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: