Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ


Παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του ο στενός συνεργάτης, σύμβουλος και εξάδελφος του Καντάφι, Καντάφ αλ-Νταμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της κρίσης, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του στο Κάιρο. 
Παράλληλα, παραιτήθηκε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή Καντάφι και ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης Αμπντούλ Ραχμάν αλ - Aμπαρ, σύμφωνα με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. 


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παραιτήθηκε και ο πρέσβης της Λιβύης στο Παρίσι. 
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο Αl Jazeera ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν τον λίβυο ηγέτη. 


Παράλληλα, αντικαθεστωτικά στελέχη που έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Βεγγάζη δήλωσαν ότι οι ενεργειακές συμφωνίες που είναι νόμιμες και επωφελείς για το λαό της Λιβύης θα τηρηθούν. 


ΟΗΕ: Μαζικές δολοφονίες πολιτών 


Στο μεταξύ, για μαζικές δολοφονίες χιλιάδων Λίβυων κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 


Η Ύπατη Αρμοστής Νάβι Πιλάι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα. 


Όπως είπε, χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να έχουν τραυματιστεί κατά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, ενώ πολλοί έχουν πυροβοληθεί στο κεφάλι ή το στήθος. 


Δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα στη Λιβύη και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Reuters. 


Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας. 


Σε δηλώσεις του στο Αl Jazeera, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών. 


Τονίζεται ότι το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας. 


Από την πλευρά τους, ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν για την εξέγερση του λαού της Λιβύης εναντίον του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ως Λίβυος ηγέτης έχει μόνον «ηθική εξουσία». 


Ο Καντάφι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για αυτούς που σκοτώθηκαν στην αιματοχυσία και ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία μεταξύ των ανθρώπων που πολεμούν, όπως είπε, μεταξύ τους και είναι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ναρκωτικών.


Σχέδιο ΟΗΕ για κυρώσεις στη Λιβύη

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. 


Σύμφωνα με γαλλο-βρετανικό σχέδιο απόφασης, προτείνεται εμπάργκο όπλων, επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, οικονομικές κυρώσεις και παραπομπή των ηγετών του καθεστώτος στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα. 


Η Ε.Ε υπο το βάρος των εξελίξεων στη Λιβύη πρέπει να λάβει ιστορικές αποφάσεις και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής. 


Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κρίση στις τιμές των αγαθών, εξαιτίας των ταραχών.


Στο μεταξύ, δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση στη χώρα οι Έλληνες που επέστρεψαν με τα τρία C-130. 


Νέα επιχείρηση αναμένεται από το υπουργείο εξωτερικών για τους εγκλωβισμένους έλληνες εργαζόμενους στην έρημο. 


Η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή καθώς ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά προτίθεται να υποχωρήσει, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης. 


Σχολιάζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την επιχείρηση επαναπατρισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια παράπονα για την επιχείρηση επαναπατρισμού, ωστόσο, όπως επεσήμανε, ήταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση. 
ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: