Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2011

Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ...

► 16:10: Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι τη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου

► 16:05: Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί ο διάσημος Αιγύπτιος blogger  Mahmoud @Sandmonkey

► 16:03: "Υπάρχει σχέδιο "φίμωσης" των ξένων δημοσιογράφων στο Κάιρο" λέει αμερικανός αξιωματούχος με μήνυμά του στο Twitter

► 16:00: Ο Αϊμάν Νουρ, φυσιογνωμία της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

► 15:40: Η μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη βία στη χώρα.

► 15:40: Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Βρετανία άρχισε να επαναπατρίζει το "μη απαραίτητο" προσωπικό από την πρεσβεία της στο Κάιρο, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που βρίσκονται διαπιστευμένοι εκεί.

► 15:20: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δίνει συνέντευξη τύπου αυτήν την ώρα. Ο Αχμέντ Σαφίκ εξέφρασε τη λύπη του για τις βιαιοπραγίες οπαδών του Μουμπάρακ και δήλωσε ότι έχει διαταχθεί η διεξαγωγή έρευνας για τις δολοφονίες διαδηλωτών

► 15:10: Αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ ...οπαδών του Μουμπάρακ λόγω διαφωνίας για την πληρωμή τους, στο Σουέζ

► 14:53: Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Κάιρο, σύμφωνα με τον Πιοτρ Κρίζιακ, υπεύθυνο της TVP.

Νωρίτερα, δύο άλλοι εικονολήπτες της TVP είχαν κρατηθεί από το πλήθος και συλληφθεί από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, προτού αφεθούν ελεύθεροι, δήλωσε ένας απ' αυτούς, ο Κριστόφ Κολόζιονεκ. "Η αστυνομία μας συνέλαβε. Είδαν όλα τα έγγραφά μας και το υλικό μας. Έκαναν ζημιές στην κάμερά μας. Μας μετέφεραν στο τμήμα και ανακριθήκαμε από στρατιωτικούς. Έκοψαν τα τηλέφωνά μας. Στη συνέχεια ήρθε ο διοικητής τους και μας άφησαν ελεύθερους", αφηγήθηκε.

Το Reuters αναφέρει ότι τηλεοπτικό του συνεργείο ξυλοκοπήθηκε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ κινηματογραφούσε ένα ρεπορτάζ για τα καταστήματα και τις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη διάρκεια των συγκρούσεων. Τα δύο μέλη του συνεργείου του Ρόιτερς βρίσκονταν στην οδό Ταλαάτ Χαρμπ, η οποία οδηγεί στην κεντρική πλατεία, όταν τους χτύπησαν, τους έσπρωξαν, τους απείλησαν και τους εξύβρισαν. Οι επιτιθέμενοι έσπασαν την κάμερα, το μικρόφωνο και τον τρίποδά τους. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης.

Προπάθειες της κυβέρνησης για καθολική λογοκρισία και εκφοβισμό, καταγγέλλει η  Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). "Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική εξάλειψης των μαρτύρων των ενεργειών της", ανέφερε σε δήλωσή του ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ντάγεμ, συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της οργάνωσης αυτής. Η ίδια οργάνωση αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.

► 14:50: Άρματα μάχης του αιγυπτιακού στρατού μετακινήθηκαν πριν από λίγο για να εμποδίσουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να φτάσουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

► 14:15: Καλά στην υγεία του είναι ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου απεσταλμένος της εφημερίδας "Καθημερινή", ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να καλύψει τα γεγονότα και δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, ο οποίος είχε τραυματιστεί ελαφρύτερα.

Σχετικά με τον τραυματισμό του δημοσιογράφου της "Καθημερινής" έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ότι μόλις ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, μετέβησαν τρία στελέχη υπό τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να του παράσχουν κάθε βοήθεια, νομικής ή άλλης φύσεως.

Ο Ελληνας δημοσιογράφος, ο οποίος φέρει βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο πόδι και χτύπημα στο κεφάλι, αφού δέχθηκε τη φροντίδα των γιατρών, μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο του με το αυτοκίνητο του πρέσβη και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την αποστολή του στην Αίγυπτο.

Οι διπλωματικές αρχές έδωσαν οδηγίες και κατευθύνσεις προς όλους τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ και έχουν ανταλλάξει στοιχεία και τηλέφωνα με όλους.

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2011

1 σχόλιο:

prince serengeti είπε...

ΑΙΝΤΕΣ ΠΡΟΒΑΤΑ