Το ΝΑΤΟ και τα επιτελεια του με αφορμή την κρίση στην Λιβύη, έρχονται σαν έτοιμοι από καιρό να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους για έλεγχο της περιοχής και των φυσικών της πόρων. Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει από κοντά, διεκδικώντας ρόλο στο παζάρι, θέτοντας στην υπηρεσία αυτών των σχεδίων τόσο το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα της χώρας, όσο και τις Ενοπλες Δυνάμεις με τα μέσα που διαθέτουν.
Προπομπός των σχεδιασμών, είναι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεδιπλώνεται ήδη με πρόσχημα την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Κοντά στις ακτές της Λιβύης έχουν σπεύσει πολεμικά πλοία πολλών χωρών και η συγκέντρωση συνεχίζεται. Σε αυτή την επιχείρηση η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για παραπέρα εμπλοκή διεκδικώντας, σε πρώτη φάση ρόλο ΝΑΤΟικής δύναμης επιτήρησης, της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ νότιων ελληνικών παραλίων και Λιβύης.
Σε απόσταση 50 ν. μιλίων από τις λιβυκές ακτές, στον κόλπο της Σύρτης, βρίσκεται από τις 23 Φλεβάρη η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ πλέει «σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, για επιτήρηση των θαλασσίων γραμμών μεταξύ Λιβύης και στενού Κρήτης-Κυθήρων και παροχή προστασίας σε εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων που μεταφέρουν πολίτες από λιμένες Λιβύης». Παράλληλα, στην Κρήτη βρίσκονται η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», τα οποία, κατά το ΓΕΕΘΑ «βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας με ετοιμότητα συνδρομής στην επιχείρηση».
Αν λάβουμε υπόψη ότι το προαναφερόμενο ΠΓΥ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», έχει ως αποστολή, όπως γράφει η ιστοσελίδα του ΓΕΝ, την «εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων Κρούσεως δηλαδή Φρεγατών, Κανονιοφόρων, Πυραυλακάτων, με ό,τι χρειάζονται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς και ευκολίες που αυτές έχουν», αυτό σημαίνει ετοιμότητα για επιχείρηση σε μεγάλη απόσταση και μακράς διάρκειας.
Με μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά δόγματα
Βέβαια αυτές οι προετοιμασίες δεν αφορούν τη μεταφορά των 40.000 Κινέζων υπηκόων, μεγάλο μέρος της οποίας έχουν αναλάβει Ελληνες εφοπλιστές διαθέτοντας με το αζημίωτο τα πλοία τους, χωρίς μάλιστα η κυβέρνηση να αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για την ασφάλεια πληρώματος και επιβατών. Στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, με πρόσχημα την επόπτευση της απομάκρυνσης των ξένων πολιτών, έχουν σπεύσει πλοία και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων και πλοίων υποστήριξης.
Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία εμφανίζονται σαν έτοιμα από καιρό. Από το 2004 στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης, το ΝΑΤΟ διακήρυξε το σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», όπως και το δόγμα για τις νέες απειλές που περιλαμβάνουν την «ενεργειακή ασφάλεια» και την ελεύθερη ροή των ενεργειακών πόρων. Ολα αυτά οριστικοποιήθηκαν και με το νέο «στρατηγικό δόγμα» της λυκοσυμμαχίας που υιοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα.
Το ότι η βόρεια Αφρική και η Μέσα Ανατολή ήταν σταθερά στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ, αυτό υποδηλώνεται από τα διάφορα «φόρουμ συνεργασίας» των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με τις χώρες της περιοχής, όπως ο «Μεσογειακός Διάλογος». Μάλιστα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στρατιωτικές ασκήσεις, ορισμένες υπό ελληνική διοίκηση, με τη συμμετοχή, εκτός των ΝΑΤΟικών, και αραβικών χωρών, αλλά και του Ισραήλ. Αρα το όλο σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από την υπόθεση της Λιβύης έρχεται να «κουμπώσει» στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και σε όσα τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ετοιμάζουν εδώ και καιρό.
Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζονται να κινούνται παράλληλα και από κοινού. Σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Βουδαπέστη, ο γγ του ΝΑΤΟ άφησε «όλες τις πιθανότητες ανοιχτές». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται ανεπίσημα, η συμμαχία «περιμένει να κατασταλάξει η κατάσταση», δηλαδή να μορφοποιηθεί το σκηνικό στο εσωτερικό της Λιβύης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν έτοιμα σχέδια.
Σύμφωνα με όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα, κυρίως μέσω δηλώσεων, το σχέδιο για επιβολή «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Λιβύη είναι έτοιμο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε επί σειρά ετών στο Ιράκ το οποίο συνοδευόταν κατά καιρούς από επιλεκτικούς βομβαρδισμούς στόχων. Η «νομιμοποιητική βάση» που ετοιμάζεται, είναι η προστασία (!) του λαού της Λιβύης (όπως άλλωστε «προστάτευσαν» και τους λαούς του Ιράκ και του Αφγανιστάν), καθώς και η προστασία των ενεργειακών πηγών της Λιβύης.
Ο ρόλος της Σούδας
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο της Κρήτης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της εκεί αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου ναυλωμένο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόσταση σε ευθεία γραμμή των νοτιοδυτικών ακτών της Κρήτης από τις απέναντι ακτές της Κυρηναϊκής Χερσονήσου της Λιβύης είναι μικρότερη από 270 χιλιόμετρα, ενώ η πόλη της Βεγγάζης απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα. Το σκηνικό αυτό παραπέμπει στην ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και στη διάθεση της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ως ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.
Κ.Ζ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθύτερη εμπλοκή
Για λογαριασμό της ΕΕ και των μονοπωλίων της, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις
Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Βόρεια Αφρική προανήγγειλε μέσα στη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τη σφαγή του λαού της Λιβύης, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ευνοϊκό πεδίο δράσης για την εγχώρια πλουτοκρατία. Επιχείρησε, ταυτόχρονα, να αναγάγει την ιμπεριαλιστική ΕΕ σε «δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», προετοιμάζοντας το έδαφος για μια δυναμική παρέμβαση της λυκοσυμμαχίας στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις και για λογαριασμό της ΕΕ συνδέεται με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από λιβυκό πετρέλαιο, τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή (με το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής και των αγορών), αλλά και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.
Η δήθεν καταδίκη, εξάλλου, από τον πρωθυπουργό της «χρήσης βίας κατά των πολιτών» της Λιβύης γίνεται μόλις οκτώ μήνες μετά τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο ίδιος με το καθεστώς της Λιβύης και τον Μ. Καντάφι. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιούνη 2010, ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από υπουργούς, αλλά και εκπροσώπους 28 ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, βρέθηκε στη Λιβύη διεκδικώντας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου νέα κερδοφόρα πεδία δράσης.
Προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας (βλ. και πετρέλαιο), του τουρισμού, των γεωργικών προϊόντων, της κατασκευής έργων υποδομής, κυρίως λιμενικών, του «real estate», των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και της Υγείας και της Παιδείας. Με δεδομένο ότι η Λιβύη είχε εκπονήσει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει τότε λόγο για «ευκαιρία στενότερης συνεργασίας».
Η Λιβύη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου προς στην Ελλάδα και έχει μεγάλου εύρους εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Αντίστροφα, ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν την αφρικανική χώρα σαν μια πρώτης τάξης αγορά για την εξαγωγή κεφαλαίων. Μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και του πετρελαίου αναζητούν ζωτικό χώρο στη Λιβύη.
Ηδη, από το 2005, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ, συμφερόντων ομίλου Λάτση) συμμετέχουν σε κοινοπραξία με εταιρεία αυστραλιανών συμφερόντων και την ισπανική «REPSOL» (πρόκειται για μία από τις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο), πραγματοποιώντας έρευνες σε έξι περιοχές της Λιβύης για την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.
Στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κρήτης, εκεί που συναντάται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «απασχολήσει» μεγάλες γαλλικές και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.
ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου