Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2011

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ...

► 18:00: Ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν αναμένεται να κάνει μια "σημαντική δήλωση εντός ολίγου", μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

► 17:50: H Διάσκεψη των Επισκόπων της Βόρειας Αφρικής (Cerna) σε ανακοίνωση της που εκδόθηκε μετά την ετήσια συνεδρίασή της, η οποία έληξε χθες Τετάρτη το βράδυ στο Αλγέρι, αναφέρει ότι τα γεγονότα "που συγκλονίζουν τώρα την Τυνησία και την Αίγυπτο" είναι "μια διεκδίκηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας".

► 17:48: H ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Τρινιδάδ Χιμένεθ, ζήτησε σήμερα από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προκηρύξει "αμέσως" εκλογές και να απευθύνει "έκκληση για να σταματήσει η βία".

► 17:45: H Ρωσία κάλεσε σήμερα όλα τα μέρη στο αιγυπτιακό αδιέξοδο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει την τρέχουσα κατάσταση "εξαιρετικά ανησυχητική".

Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές "να επιλύσουν την κρίση σε ένα διπλωματικό πλαίσιο με πολιτισμένα μέσα και χωρίς τη χρήση βίας", τόνισε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
► 17:32: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι τώρα απολογισμός των συγκρούσεων από χθες είναι 8 νεκροί και 890 τραυματίες, εκ των οποίων 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση

► 17:30: Οι διαδηλωτές στήνουν και πάλι οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ

► 17:20: Ομάδες παρακρατικών έχουν εισβάλει στο Χίλτον και σε άλλα ξενοδοχεία του Καΐρου και αναζητούν δημοσιογράφους. Αναφορές και για ομαδικές συλλήψεις Αιγυπτίων και ξένων πολιτών οι οποίοι φορτώνονται σε ιδιωτικά φορτηγάκια και απομακρύνονται προς άγνωστη κατεύθυνση

► 17:17: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή, μετά από κλείσιμο μιας εβδομάδας που προκλήθηκε από τις πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα.

► 17:15: O εισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

► 17:02: Ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Πυρά στον αέρα από στρατιώτες γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

► 16:42: Η Αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε προ ολίγου ότι αύριο θα ισχύσει 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

► 16:42: Η διακοπή του Ίντερνετ επί πέντε ημέρες από την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπολογίζεται ότι κόστισε στην Αίγυπτο 90 εκατομμύρια δολάρια (65 εκατομμύρια ευρώ).

Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι ακόμη σημαντικότερες μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.

► 16:40: Το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από 10 ημέρες που παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε πριν λίγο η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Το Χρηματιστήριο είχε κλείσει την προηγούμενη Πέμπτη με μεγάλη πτώση που έφτασε το 10%, έπειτα από δύο ημέρες που κατέγραφε σημαντικές απώλειες ύψους 70 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια).
► 16:30: Τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα έχουν συλληφθεί στο δρόμο από το αεροδρόμιο προς το Κάιρο. Ενας Ολλανδός δημοσιογράφος έχει επίσης συλληφθεί μέσα στο αεροδρόμιο.

► 16:20: Eπίθεση οπαδών του καθεστώτος στα γραφεία του Reuters. Απεγκλωβισμός δημοσιογράφων με τη βοήθεια του στρατού

ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: