Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

Έπειτα από σχεδόν 10 ώρες συζήτησης, η γερμανική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τα επιδόματα για τους μακροχρόνια άνεργους και έδωσαν ραντεβού για την Πέμπτη. Προηγούμενη σχετική με τα επιδόματα πρόταση είχε απορρίψει η άνω βουλή (Μπούντεσρατ). Αντικείμενο της διαφωνίας είναι η αύξηση των επιδομάτων του λεγόμενου Hartz IV κατά 5 ευρώ, ώστε να ανέρχονται συνολικά σε 364 ευρώ, πέραν των επιδομάτων ενοικίου και θέρμανσης κάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), η αξιωματική αντιπολίτευση, το απορρίπτουν κατηγορηματικά ως ανεπαρκές.

Το συνταγματικό δικαστήριο είχε κρίνει πρόσφατα ότι η καταβολή των επιδομάτων σε 4,7 εκατ. δικαιούχους δεν γίνεται με διαφανή τρόπο, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να προτείνει αλλαγές στο πακέτο Hartz IV.

Η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση αποτελεί δοκιμασία για την Άγκελα Μέρκελ, καθώς ο συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απώλεσε το 2010 την πλειοψηφία που διέθετε στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή όπου εκπροσωπούνται τα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός θεωρεί ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επιδόματα ανεργίας τόσο περισσότερο μειώνονται τα κίνητρα για τους άνεργους να αναζητούν εργασία, εκτιμώντας ότι θα χρειαζόταν ένας μισθός 1.200 ευρώ μηνιαίως για να υπερβαίνουν όσα οι χρονίως άνεργοι εξασφαλίζουν με τα επιδόματα του ταμείου ανεργίας.

ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: