Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

ΙΣΡΑΗΛ: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ήττα του υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών διαβλέπει για πρώτη φορά δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τη νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2009 που δημοσκόπηση διαβλέπει ενδεχόμενο ήττας του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο μετέχουν κόμματα της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα.
Η δημοσκόπηση ξεκινά με την, ιδιαίτερα αξιόπιστη κατά τους πολιτικούς αναλυτές, υπόθεση ότι ο πρώην ηγέτης του υπερoρθόδοξου κόμματος Σας, ραβίνος 'Αριε Ντέρι, ιδρύει ένα νέο θρησκευτικό κόμμα με μετριοπαθείς πολιτικές θέσεις.

Το κόμμα αυτό θα εξασφάλιζε επτά έδρες στην 120μελή Κνεσέτ και, με την υποστήριξή του, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός που στηρίζεται στα κόμματα της αραβικής μειονότητας και κατέχει 12 έδρες θα αποκτούσε 62 βουλευτές.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα μείωνε τη δύναμή του στις 21 από τις 27 έδρες που έχει σήμερα, το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτένου του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα διατηρούσε τις 15 έδρες του και τα θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο σημερινό συνασπισμό θα κατείχαν 17 έδρες.

Οι εκλογές στο Ισραήλ διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια με αναλογική αντιπροσώπευση και η χώρα αποτελεί μία εκλογική περιφέρεια. Οι προσεχείς εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν το 2013, αλλά συχνά το κοινοβούλιο διαλύεται πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ερωτηθέντων με περιθώριο λάθους 4% από ανεξάρτητο ινστιτούτο.

ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: