Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2011

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΜΙΛΑΩ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ

Τη δηµιουργία Κοινού Ταµείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας της Αρχιεπισκοπής,στο οποίο θα ενταχθεί όλη η περιουσία της αλλά και των µοναστηριών που είναι στη δικαιοδοσία της, ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος.

Στόχος του είναι – όπως έχει δεσµευτεί από την αρχή της θητείας του – σηµαντικό µέρος των εσόδων να χρησιµοποιούνται προς όφελος του λαού.∆ηλαδή για φιλανθρωπικά έργα.

Οπως τόνισε χθες ο κ. Ιερώνυµος, «τα εισοδήµατα από αυτήν την περιουσία, δεν θα πάνε ούτε στις µαύρες τρύπες, ούτε στις µετοχές της τραπέζης.

Θα πάνε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτού του λαού». Επεσήµανε µάλισταότι η εικόνα της εκκλησίας έχειαδικηθεί, γιατί δεν φαίνονται ταέργα πουκάνει ηκάθε Mητρόπολη,η συνολική δαπάνη των οποίωνανήλθε πέρσι σε 100 εκατ. ευρώ.

η ΔΊΑΧΕΊΡΊΣΗ Τησ περίουσίασ.
Το Ταµείοθα είναιυπεύθυνο για τη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής καθώς και των µονών. Σηµειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει κάνει στο παρελθόν ανάλογη πρόταση προς την κυβέρνηση– για δηµιουργία ΚοινούΤαµείου Πρόνοιας Εκκλησίας και Πολιτείας – αφού όµως πρώτα αποδεσµευτεί η εκκλησιαστική περιουσία που παραµένει αναξιοποίητη.

Στο µεταξύ, µήνυµα σ’ αυτούς που τον κατηγορούν ότι δεν µιλάει για σηµαντικά θέµατα έστειλεχθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε – απαντώντας στον περιφερειάρχη κ. Ψωµιάδη – κατά τη διάρκεια θεµελίωσης του ξενώνα της Εκκλησίας για τους συνοδούς καρκινοπαθών χθες στη Θεσσαλονίκη: «Μιλάω όταν πρέπει. Περισσότερο απ’ όλα µετράω τα βήµατα διότι στηθέση πουείµαι σήµερα σκέπτοµαιότι έχωέναν προορισµό. Να κρατήσω µία ιεραρχία ενωµένη (...). ∆εν µου λείπει το θάρρος κ. Ψωµιάδη, δεν µπορώ να πω πάρα πολλά σαν και εσάς. Οµως αν η πατρίδα µούζητήσει ναδώσω τη ζωή µου, θα τηδώσω. Οµως άκριτα, χωρίς αιδώ, δεν θα το κάνω».

Λίγο νωρίτερα ο κ.Ψωµιάδης είχε πει στη δική τουοµιλία – αφήνοντας αιχµές κατά του Αρχιεπισκόπου –ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή και ότι δεν θα πρέπει να µένει βουβή.

Ο ξενώνας πρόκειται να κατασκευ αστεί δίπλα στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο. Το κόστος – 1,8 εκατ. ευρώ – θα καλυφθεί από τις κεντρικές οικονοµικές υπηρεσίες της ΙεράςΣυνόδου. Στον ξενώνα θα µπορούν να διαµένουν οισυνοδοί τωνασθενών και ασθενείς βραχείας νοσηλείας πουπροσέρχονται στο Θεαγένειο Νοσοκοµείο. ΔΊΑΜΑΡΤΥΡΊΑ. Η τελετή της θεµελίωσης, πάντως, σηµαδεύτηκε από την απουσία εκπροσώπων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης, που διαµαρτύρονται διότι ο ξενώνας κατασκευάζεται χωρίς να ζητηθεί η γνώµη τους. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, ΠερσεφόνηΜήττα, ήδη υπάρχει ξενώνας καρκινοπαθών στηνΠυλαία, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει η Αντικαρκινική Εταιρεία, αλλά δενλειτουργεί εδώκαι δύο χρόνια.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο ξενώνας της Πυλαίας µπορεί να χρησιµοποιηθεί για άλλους σκοπούς, όπως συνέβη στην περίπτωση του ξενώνα για τα παιδιά πουπάσχουν από καρκίνο,ο οποίος δηµιουργήθηκε στην περιοχή της Καµάρας στη Θεσσαλονίκη και στον οποίο σήµερα φιλοξενούνται φοιτητές της Θεολογικής. 1,8 εκατ.
ευρώ θα στοιχίσει η κατασκευή ξενώνα της εκκλησίας για τους συνοδούς καρκινοπαθών στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο Θεαγένειο αντικαρκινικό Νοσοκοµείο και το κόστος θα καλυφθεί από τις κεντρικές οικονοµικές υπηρεσίες της ίεράς Συνόδου.

100 εκατ.
ευρώ ήταν πέρσι η συνολική δαπάνη των µητροπόλεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: