Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΥΡΩ-ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ανησυχία για το ενδεχόµενο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη εκφράζουν παράγοντες των αγορών και των Βρυξελλών, καθώς εντείνονταιοι ενδείξεις για υποχώρηση του γαλλογερµανικού άξονα όσον αφορά το περίφηµο Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, αλλά και για αντίστοιχες υποχωρήσεις όσον αφορά τις δυνατότητες του προσωρινού Μηχανισµού Σταθερότητας (EFSF) – θέµα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόµενη ∆ευτέρα.

Οι ηγέτες της Ενωσης προσανατολίζονται πλέον σε µια έκτακτη σύνοδο κορυφής των 17 µελών της ευρωζώνης, στο διάστηµα 11-13 Μαρτίου. Ρόλο σε αυτό εκτιµάται πως έχουν παίξειοι πολλές αντιδράσεις στο σχέδιο Μέρκελ για συνδυασµό των αλλαγών στο EFSF µε την επιβολή στουςεταίρους του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας. ΣΎΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Λόγω των αντιδράσεων, Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να οδεύουν σε έναν συµβιβασµό, όπου το Σύµφωνο στην ουσία θα είναι ένας ελεύθερος συντονισµός µεταξύ των χωρών, δεν θα ορίζονται τα 67 ως ανώτατο όριο συνταξιοδότησης, και οι δυο δείκτες (ΑΤΑ και φόρος επί των επιχειρήσεων) ή δεν θα αναφέρονται καθόλου ή θα έχουν τόσο θολή αναφορά που ο καθείς θα την ερµηνεύει όπως θέλει.

Στα βράχια φαίνεταινα προσκρούει και η επιβολή της συνταγµατικής αλλαγής στις χώρες - µέλη για υιοθέτηση ορίου στο έλλειµµα και το χρέος.

Οµως µια διαφαινόµενη ήττα Μέρκελ ενδέχεται σύµφωνα µε κοινοτικούς παράγοντες να ισοδυναµεί µεήττα για ολόκληρη την ευρωζώνη:να µη δεχθεί, δηλαδή, η Γερµανία την ουσιαστική ενίσχυση του ESFS. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει τη νευρικότητα στις αγορές και θα θέσει εκ νέου στο στόχαστρο τόσο την Πορτογαλία και την Ισπανία όσο και την Ελλάδακαι την Ιρλανδία, που έχουν ήδη λάβει βοήθεια. Επιπλέον, για τις δύο τελευταίες χώρες δηµιουργούνται ερωτηµατικά εάν θα εξακολουθήσουν να είναι στο τραπέζι η παράταση του χρόνου αποπληρωµής και η µείωση των επιτοκίων δανεισµού.

ΕΝΩΠΙΟΝ Τήσ Καλπήσ. Οσοι πάντως επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη γερµανίδα καγκελάριο υπενθυµίζουν ότι από τα τέλη Μαρτίου και µετά την αναµένουν σκληρές εκλογικές αναµετρήσεις, οπότε δεν µπορείνα εµφανισθεί ότι υποχωρεί µεν στο Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά δέχεται την ενίσχυση του Ταµείου.

ΠΡΕΖΑ TV
10-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: