Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Ελπίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις κυβερνήσεις, αλλά ακόμη και όταν βλέπουν μαύρο το μέλλον της χώρας τους, είναι αισιόδοξοι για το δικό τους μέλλον. Τους προβληματισμούς και τις ελπίδες των νέων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο καταγράφει μια πρωτοφανούς έκτασης έρευνα της TNS Opinion, που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής «δεξαμενής σκέψης» Fondapol και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 32.700 άτομα από 25 χώρες.Στην Ελλάδα αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με τίτλο «οι Ελληνες νέοι μέσα στην καταιγίδα», αφού οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χώρα μας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αρνητικής επιρροής του οικονομικού κλίματος στην κοινή γνώμη.
Η κρίση δημιουργεί έλλειμμα ελπίδας

Οι νέοι της Ελλάδας εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο απαισιόδοξοι από συνομηλίκους τους στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 30% των Ελλήνων νέων είναι ευχαριστημένοι με τα οικονομικά τους, ενώ όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους δεν ξεπερνούν το 42%.

Επίσης, όσοι πιστεύουν ότι θα βρουν μια καλή θέση εργασίας μελλοντικά φτάνουν το 43%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 65%. Το έλλειμμα ελπίδας αντανακλάται και στο γεγονός ότι 49% των Ελλήνων αντικρίζουν με απαισιοδοξία το προσωπικό τους μέλλον και το ποσοστό των απαισιόδοξων εκτινάσσεται στο 80% όταν κρίνουν το μέλλον της πατρίδας τους.

Μαύρες προοπτικές
Παράλληλα, μόλις 7% κρίνουν ικανοποιητική τη γενική κατάσταση της χώρας τους, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρώπη είναι 27%. Οι... μαύρες προοπτικές είναι, προφανώς, και ένας από τους λόγους που το 35% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να ζήσει στο εξωτερικό.

Η ελληνική διστακτικότητα αποτυπώνεται και στον τομέα της οικογένειας. Παρότι αναγνωρίζεται η αξία του θεσμού, οι συμπατριώτες μας που απαντούν ότι η δημιουργία της δικής τους οικογένειας είναι ένα από τα τρία συστατικά μιας ικανοποιητικής ζωής δεν ξεπερνούν το 32%, ενώ 44% δηλώνουν ότι το να αποκτήσουν παιδιά είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους στόχους τους για την επόμενη 15ετία.

Σε άλλες κατηγορίες οι απαντήσεις των Ελλήνων καταρρίπτουν ορισμένα στερεότυπα. Για παράδειγμα, σε ποσοστό 37% απαντούν ότι θέλουν να κερδίσουν πολλά χρήματα την επόμενη 15ετία, ποσοστό πολύ πιο χαμηλό από το αντίστοιχο των Ινδών, των Κινέζων και των Αμερικανών συνομηλίκων τους, αλλά και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι 47%.

Επιπλέον όταν ερωτώνται τι σημαίνει για αυτούς μια πετυχημένη καριέρα, το 52% απαντά «ένας καλός μισθός», το 47% «καλή ατμόσφαιρα στον χώρο εργασίας και φιλικοί συνάδελφοι» και το 41% «μια ενδιαφέρουσα δουλειά». Αντιθέτως οι συνομήλικοί τους Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Πολωνοί και Ρώσοι αναδεικνύουν τον καλό μισθό σε προτεραιότητα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 58%-71%.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
Σκεπτικισμός απέναντι στους θεσμούς

Σε αντίθεση με τους Κινέζους και τους Ινδούς που στη συντριπτική πλειοψηφία τους (66%-71%) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τη Βουλή της χώρας τους, οι Ευρωπαίοι νέοι εμφανίζονται πολύ πιο δύσπιστοι ως προς τους πολιτικούς θεσμούς. Με εξαίρεση τη Σουηδία, όπου ένας στους δύο νέους εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τη Βουλή της χώρας, και τις μέτριες επιδόσεις της Φινλανδίας, όπου 40% εμπιστεύονται την κυβέρνηση και 36% τη Βουλή, τα ποσοστά εμπιστοσύνης στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνούν το 31%, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία αλλά και το μακρινό Μεξικό να συγκροτούν την πεντάδα των πιο δυσαρεστημένων χωρών.

Μόλις το 21% των Ελλήνων νέων εμπιστεύεται την κυβέρνηση και το 18% τη Βουλή. Ακολουθούν οι πιο δυσαρεστημένοι Ισπανοί συνομήλικοί τους με 20% και 17% αντίστοιχα, οι Ιταλοί με τα ίδια ακριβώς ποσοστά, οι Γάλλοι με 17% και στις δύο κατηγορίες, και τέλος οι Μεξικανοί με 14% και 16% για κυβέρνηση και Βουλή αντίστοιχα.

Χαμηλά ποσοστά
Οσον αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας γενικά (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας), οι Ελληνες νέοι δείχνουν εμπιστοσύνη κατά 29%, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των 25 χωρών, λίγο πάνω από το 24% των Μεξικανών.

Επιπλέον, οι συμπατριώτες μας συγκαταλέγονται στους ευρωσκεπτικιστές, αφού 37% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 47%. Μόνο 32% των νέων της πατρίδας μας πιστεύουν ότι η ΕΕ θα παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον, συνθέτοντας την τριάδα των πιο δύσπιστων, μαζί με Βρετανούς και Γάλλους. Στις εν λόγω χώρες τα ποσοστά όσων έχουν πειστεί για τον σπουδαίο μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης δεν ξεπερνούν το 34% και το 29% αντίστοιχα. Η νεολαία της χώρας μας εμφανίζεται εξίσου καχύποπτη απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, αφού μόνο το 36% δείχνει εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ, το 28% στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 29% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και το 22% στις πολυεθνικές. Τέλος, η νέα γενιά Ελλήνων μοιάζει διχασμένη ως προς την έννοια της παγκοσμιοποίησης, αφού ένας στους δύο την αντιλαμβάνεται ως απειλή.

    * Η ταυτότητα: Η έρευνα με τίτλο «2011, η νεολαία του κόσμου» πραγματοποιήθηκε από την TNS Opinion για λογαριασμό της γαλλικής δεξαμενής σκέψης Fondapol (Ιδρυμα για την Πολιτική Καινοτομία) και δημοσιεύθηκε φέτος τον Ιανουάριο. Διεξήχθη το διάστημα 16 Ιουνίου - 22 Ιουλίου 2010, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν 32.714 άτομα, στην πλειονότητά τους νέοι 16-29 ετών από 25 διαφορετικές χώρες, οι οποίες καλύπτουν και τις 5 ηπείρους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: