Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ

Χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στα δημόσια ΙΕΚ του ΟΕΕΚ παραμένουν απλήρωτοι καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών που αριθμεί περισσότερα από 200 ενεργά μέλη στη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα δημόσια ΙΕΚ υποβαθμίζονται και απαξιώνονται, ενώ χιλιάδες μαθητές στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση.Επισημαίνουν επίσης:
Ο αριθμός των δημόσιων ΙΕΚ που λειτουργούν πανελλαδικά έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι κάθε εξάμηνο οι αιτήσεις εγγραφής ξεπερνούν τις 10.000.
Οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί - εκπαιδευτές, η συνεχής υποβάθμιση αλλά και η μείωση του αριθμού των δημόσιων ΙΕΚ αποτελούν μια συνειδητή πολιτική του υπουργείου Παιδείας που στόχο έχει να κατευθύνει τους υποψήφιους προς τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια.
Ο ΟΕΕΚ, ο οποίος λογοδοτεί στο υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία και την οργάνωση των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, έχει μετατραπεί σε έναν φορέα είσπραξης κοινοτικών κονδυλίων που ποτέ δεν καταλήγουν στη δημόσια εκπαίδευση.
Τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισπραχτεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΠΕΑΕΚ, ΕΣΠΑ), τα χιλιάδες ευρώ που εισπράττονται κάθε εξάμηνο από κάθε σπουδαστή (από 400 έως 700 ευρώ) δεν καταλήγουν ποτέ για τις ανάγκες λειτουργίας των δημοσίων ΙΕΚ, τη στιγμή μάλιστα που οι καθηγητές όχι μόνο δεν πληρώνονται αλλά βάζουν από την τσέπη τους για τη συντήρηση και λειτουργία των εργαστηρίων.

Σ.Μ.


ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2011

1 σχόλιο:

V.L. είπε...

Και πού πάνε τα χρήματα που δίνουμε κάθε εξάμηνο σαν σπυδαστές????