Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ… «ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΛΥΠΑΜΑΙ...»

-Αν είστε του ΙΚΑ, λυπάμαι. Δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω... Αυτή την απάντηση λάμβαναν χθες πολλοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ οι οποίοι έσπευδαν να επωφεληθούν της εγκυκλίου που τους επιτρέπει να εξυπηρετούνται από γιατρούς συμβεβλημένους με τα Ταμεία του Δημοσίου και του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Παρ' ότι το υπουργείο Υγείας φρόντισε να αναρτήσει τις λίστες με τους γιατρούς των άλλων Ταμείων στους οποίους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να απευθύνονται για εξέταση ή συνταγογράφηση, δεν έλαβε υπ' όψιν τα κωλύματα που παρουσιάστηκαν άμα τη ενάρξει της οδηγίας. Απ' τη μια πολλοί γιατροί δεν είχαν πληροφορηθεί την τοποθέτηση του ονόματός τους στις περιβόητες «λίστες» και δήλωναν «ανενημέρωτοι» και άρα «αδύναμοι να ανταποκριθούν» κι απ' την άλλη αρκετοί απ' αυτούς εξαρχής αρνήθηκαν να αναλάβουν περιστατικά «του ΙΚΑ» διώχνοντας ουσιαστικά όσους ασθενείς επιδίωξαν να κλείσουν ραντεβού. «Η κατάσταση είναι ένα πραγματικό τουρλουμπούκι!» λέει με έμφαση ο Δ.Τ., παθολόγος στον Πειραιά. «Μας έβαλαν ερήμην μας στη λίστα και μετά ο Ιατρικός Σύλλογος μας λέει ότι θα μας διαγράψει, αν δεχτούμε ασφαλισμένους του ΙΚΑ». «Τι να κάνουμε, διώχνουμε κόσμο, περιμένουμε να περάσει αυτή η μέρα για να πάρουμε κάποιες υπεύθυνες οδηγίες. Πάρτε και άλλους συναδέλφους, κάποιος θα σας εξυπηρετήσει» προτρέπει ο Θ.Μ., επίσης παθολόγος. Την ίδια απάντηση δίνουν πολλοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν είναι σκόπιμο να πάνε κόντρα στο σύλλογό τους. «Αν δεν είναι κάτι επείγον, περίμενε μέχρι να λήξει η απεργία και να μας πούνε πώς να προχωρήσουμε. Αν είναι επείγον, έλα να σε εξετάσω και δεν θα σε χρεώσω» λέει με απόγνωση ο Α.Κ. παθολόγος στην Καλλιθέα, λέγοντας πως «μ' έχουν πάρει κι άλλοι από το ΙΚΑ από το πρωί».

«Δεν έχω ιδέα τι να κάνω, είστε η πρώτη που με ρωτάτε κάτι τέτοιο... Δεν ξέρω τι να σας πω, ξανακαλέστε με σας παρακαλώ σε μισή ώρα να ενημερωθώ», ήταν η απάντηση παιδίατρου στο Χαλάνδρι. Δεν έλειψαν, βέβαια, και περιπτώσεις γιατρών που, εναρμονισμένοι με το απεργιακό κλίμα, δήλωναν «δεν δέχομαι στο ιατρείο μου, είμαι στο προσωπικό ασφαλείας στο ΙΚΑ» ή άφηναν μήνυμα στον τηλεφωνητή τους ενημερώνοντας τους ασθενείς ότι «λόγω απεργίας του Ιατρικού Συλλόγου ο γιατρός δεν θα δεχτεί ραντεβού».

Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μην έχουν ικανοποιητικό αριθμό γιατρών που να προτίθεται να δει ασθενείς με βιβλιάριο του ΙΚΑ: μόνο ένας παθολόγος -από τους πέντε- του Μοσχάτου δήλωσε πρόθυμος να δεχτεί ασφαλισμένους του Ταμείου, ενώ στη Νέα Σμύρνη μόνο έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα μπορούσε κανείς να βρει καρδιολόγο.

Φυσικά υπήρξαν και πολλοί γιατροί -όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα- που στην ερώτηση «δέχεστε ασφαλισμένους του ΙΚΑ;», έδιναν καταφατική απάντηση χωρίς περιστροφές και ενημέρωναν για τις ώρες υποδοχής στο ιατρείο τους.

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: